Dicționare ale limbii române

9 definiții pentru charter

charter sn [At: DEX2 / P: ceártăr / Pl: ~e / E: eg charter] 1 Tip de contract de transport naval sau aerian, organizat în funcție de necesități. 2-3 Avion sau navă care circulă conform unui charter (1).
CHÁRTER, chartere, s. n. 1. Tip de contract de transport naval sau aerian deosebit de cursele regulate, organizat în funcție de necesități. 2. Avion sau navă care circulă conform unui charter (1). [Pr.: čártăr] – Din engl. charter.
CHÁRTER, chartere, s. n. 1. Tip de contract de transport naval sau aerian deosebit de cursele regulate, organizat în funcție de necesități. 2. Avion sau navă care circulă conform unui charter (1). [Pr.: ceártăr] – Din engl. charter.
chárter (angl.) [pron. cártăr] s. n., pl. chártere
CHÁRTER s.n. v. cearter.
CHARTER [CÉARTĂR] s. n. 1. tip de contract de transport cu avioane sau nave închiriate de o agenție de turism ori comercială, care permite tarife mai reduse decât pe liniile regulate. 2. avion, navă care circulă conform unui charter (1). (< engl. charter)
charter s. n. (av.) Cursă a unui avion închiriat pentru un zbor, la care prețul biletelor este mai mic decât la cursele regulate, datorită ocupării tuturor locurilor ◊ „Avionul, un DC-8, aparținând societății de charter olandeze «Martin Air», avea la bord 182 de pasageri venind din Indonezia.” R.l. 6 XII 74 p. 6. ◊ „La originea accidentului unui avion al companiei de charter «Invincita» [...] se afla o triplă eroare: cea a piloților, a aparaturii de bord și a turnului de control.” (f.d.) ◊ „Între țările de unde sosesc turiști în cadrul zborurilor Charter se numără unele din cele mai cunoscute pentru frumusețile turistice proprii: Marea Britanie, Spania, Finlanda, R.F. Germania.” R.l. 2 VI 79 p. 5; v. și aerotaxi [pron. ceárter] (din engl. charter; cf. fr. charter; PR 1950, DMC 1960; DN3, DEX-S)
CHARTER a) tip de contract care asigură transportul aerian la un preț redus cu condiția completării unui anumit număr de locuri, fiind deosebit de cursele regulate și organizat în funcție de necesități; b) aeronava care circulă în regim de charter.
CHARTER (cuv. engl.) [tʃá:tə] subst. Navlosire, închiriere. ♦ Avion închiriat la un preț mai scăzut decît cel al curselor regulate, pentru efectuarea unor servicii de transport de persoane; p. ext. închirierea unui autobuz. ◊ C.-party = document care atestă închirierea unui contract de navlosire.

charter definitie

charter dex

Intrare: charter
charter substantiv neutru
  • pronunție: fr. ciártăr