Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru cerebral

cerebrál, ~ă [At: MAIORESCU, L. 23 / Pl: ~i, ~e / E: fr cérébral] 1-2 a De la (sau din) creier. 3-4 a Privitor la creier și la funcțiile lui. 5 a Mental. 6 a Rațional. 7 a Intelectual. 8 a De inteligență. 9 a (Pex; impropriu) Spiritual Si: sufletesc. 10-11 smf, a (Persoană) ale cărei acțiuni, atitudini etc. sunt conduse de rațiune.
CEREBRÁL, -Ă, cerebrali, -e, adj. 1. Care aparține creierului, privitor la creier și la funcțiile lui. 2. Intelectual, rațional, mintal. Activitate cerebrală. 3. (Despre oameni; adesea substantivat) Care se conduce (uneori în mod exagerat) numai după criteriile rațiunii. – Din fr. cérébral.
CEREBRÁL, -Ă, cerebrali, -le, adj. 1. Care aparține creierului, privitor la creier și la funcțiile lui. 2. Intelectual, rațional, mintal. Activitate cerebrală. 3. (Despre oameni; adesea substantivat) Care se conduce (uneori exagerând) numai după criteriile rațiunii. – Din fr. cérébral.
CEREBRÁL, -Ă, cerebrali, -e, adj. 1. Care aparține creierului, care ține de creier și de funcțiunile lui. Emisferă cerebrală. A suferit o comoție cerebrală. 2. Intelectual, mintal. Activitate cerebrală. 3. (Despre oameni) Care se conduce (uneori exagerînd) numai după criteriile rațiunii, la care rațiunea precumpănește în dauna sentimentelor. Om cerebral. ◊ (Substantivat) Colegul meu este un cerebral.
CEREBRÁL, -Ă, cerebrali, -e adj. 1. Care ține de creier, privitor la creier și la funcțiile lui. 2. Intelectual, mintal. Activitate cerebrală. 3. (Despre oameni, adesea substantivat) Care se conduce (uneori exagerând) numai după criteriile rațiunii. – Fr. cérébral.
cerebrál (-re-bral) adj. m., pl. cerebráli; f. cerebrálă, pl. cerebrále
cerebrál adj. m. (sil. -bral), pl. cerebráli; f. sg. cerebrálă, pl. cerebrále
CEREBRÁL adj. v. intelectual.
GIRUS CEREBRÁL s. v. circumvoluție.
CEREBRÁL, -Ă adj. 1. De (la) creier; privitor la creier și la funcțiile lui. 2. Mintal, rațional, intelectual. 3. (Despre oameni; și s.) În ale cărui acțiuni, atitudini etc. predomină rațiunea. [< fr. cérébral].
CEREBRÁL, -Ă adj. 1. referitor la creier. 2. mintal, rațional, intelectual. 3. (despre oameni; și s.) care se conduce numai după criteriile rațiunii. (< fr. cérébral)
CEREBRÁL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de creier; propriu creierului. Congestie ~ă. 2) Care ține de spirit; bazat pe intelect; spiritual. 3) (despre persoane) Care se conduce numai de rațiune; preocupat în exclusivitate de gândirea abstractă. 4) Care se bazează, mai ales, pe rațiune; realizat pe principiile rațiunii. /<fr. cérébral
cerebral a. ce ține de creieri: arteră cerebrală.
*cerebrál, -ă adj. (d. cerebru; fr. cérébral). Anat. De cerebru: materie cerebrală.
CEREBRAL adj. intelectual, mintal, rațional, spiritual. (Activitate ~.)

cerebral definitie

cerebral dex

Intrare: cerebral
cerebral adjectiv
  • silabisire: -bral