Dicționare ale limbii române

18 definiții pentru centimetru

centimétru [At: CLIMESCU, A. 202 / V: san~ / Pl: ~ri sm, ~re sn / E: fr centimètre] 1 sm Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. 2 sn (Pex) Panglică cu diviziuni zecimale, folosită la măsurat de croitori, vânzători etc. 3 sm (Îs) ~ pătrat Măsură subdivizionară de suprafață, reprezentând 104 dintr-un metru pătrat. 4 sm (Îas) Pătrat cu latura de un centimetru. 5 sm (Îs) ~ cub Măsură subdivizionară de volum, reprezentând 106 dintr-un metru cub. 6 sm (Îas) Cub cu latura de un centimetru.
CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. S. m. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. 2. S. n. Panglică îngustă de mușama, de metal etc., lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care servește la măsurat în croitorie, în magazine textile etc. – Din fr. centimètre.
CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. S. m. Măsură subdivizionară de lungime, care reprezintă a suta parte dintr-un metru. 2. S. n. Panglică îngustă de mușama, de metal etc., lungă de un metru sau mai mult, cu diviziuni zecimale, care servește la măsurat în croitorie, în magazine textile etc. – Din fr. centimètre.
CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentînd a suta parte dintr-un metru. [Gaterul apucă brazii] și-i trage cu măsele puternice în pînza ferăstraielor, și centimetru cu centimetru îi străbate, cît sînt de lungi. BOGZA, C. O. 130. ◊ Centimetru pătrat = a 10000-a parte dintr-un metru pătrat. Centimetru cub= a 1000000-a parte dintr-un metru cub. 2. Panglică îngustă de stofă, de metal etc. (sau riglă de lemn) lungă de un metru sau mai mult, avînd marcate diviziuni zecimale și servind la măsurat în ateliere sau magazine.
CENTIMÉTRU, (1) centimetri, s. m., (2) centimetre, s. n. 1. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. ◊ Centimetru pătrat = unitate de arie egală cu aria unui pătrat ale cărui laturi au lungimea de un centimetru (1). Centimetru cub = unitate de volum egală cu volumul unui cub ale cărui laturi au lungimea de un centimetru (1). 2. Panglică îngustă de mușama, de metal etc. lungă de un metru sau mai mult și servind la măsurat în ateliere și magazine. – Fr. centimètre.
centimétru1 (unitate de măsură) (-me-tru) s. m., art. centimétrul; pl. centimétri, art. centimétrii; simb. cm
centimétru2 (panglică de măsurat) (-me-tru) s. n., art. centimétrul; pl. centimétre
centimétru (unitate de măsură) s. m. (sil. -tru), art. centimétrul; pl. centimétri, art. centimétrii; simb. cm
centimétru (panglică de măsurat) s. n. (sil. -tru), art. centimétrul; pl. centimétre
CENTIMÉTRU s. (MAT.) (înv.) sutametru.
CENTIMÉTRU s.m. Măsură subdivizionară de lungime, reprezentând a suta parte dintr-un metru. // s.n. Panglică cu diviziuni zecimale, folosită la măsurat de croitori, de vânzători, în magazine etc. [Pl. -ri, (s.n.) -re. / cf. fr. centimètre, it. centimetro].
CENTIMÉTRU I. s. m. măsură subdivizionară de lungime, a suta parte dintr-un metru. II. s. n. panglică lungă de 1 cm (și jumătate) cu diviziuni zecimale, pentru măsurat în croitorie, în magazine de textile etc. (< fr. céntimètre)
CENTIMÉTRU2 ~i m. Unitate de măsură a lungimii (egală cu a suta parte dintr-un metru). ◊ ~ pătrat (cm2) unitate subdivizionară de măsură a suprafeței, egală cu aria unui pătrat ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. ~ cub (cm3) unitate subdivizionară de măsura a volumului, egală cu volumul unui cub ale cărui laturi au lungimea de un centimetru. /<fr. centimetre
CENTIMÉTRU1 ~e n. Panglică din diferite materiale împărțită în diviziuni zecimale și folosită la măsurat (în croitorie, în lemnărie etc.). /<fr. centimetre
centimetru m. a suta parte dintr’un metru.
*centimétru m. (centi- și metru). Aritm. A suta parte dintr’un metru.
CENTIMETRU s. (MAT.) (înv.) sutametru.
cm (METR.), simbol pentru centimetru.

centimetru definitie

centimetru dex

Intrare: centimetru
centimetru 1 pl. -i substantiv masculin
  • silabisire: -tru
centimetru 2 pl. -e substantiv neutru
  • silabisire: -tru
cm simbol