Dicționare ale limbii române

18 definiții pentru centenar

centenár, ~ă [At: HOGAȘ, HR. 50 / V: ~iu / Pl: ~i, ~e / E: lat centenarius] 1-2 smf, a (Persoană) care a împlinit 100 de ani. 3 sn Împlinire a 100 de ani de la un eveniment însemnat. 4 sn Sărbătorire a 100 de ani de la un eveniment.
CENTENÁR, -Ă, centenari, -e, s. n. Împlinire a o sută de ani de la un eveniment însemnat; celebrarea acestui eveniment. ♦ (Adjectival) Care datează de o sută (sau de mai multe sute) de ani. – Din lat. centenarius, fr. centenaire.
CENTENÁR, centenare, s. n. Împlinire a o sută de ani de la un eveniment însemnat; celebrarea acestui eveniment. ♦ (Adjectival) Care datează de o sută (sau de mai multe sute) de ani. – Din lat. centenarius, fr. centenaire.
CENTENÁR1, centenare, s. n. Împlinirea a o sută de ani de la producerea unui eveniment însemnat; celebrarea acestui eveniment. Centenarul morții lui Bălcescu.
CENTENÁR2, -Ă, centenari, adj. (Despre lucruri) Care există de o sută sau «de mai multe sute de ani (v. secular); (despre persoane) care are vîrstă de o sută de ani (sau a trecut peste această vîrstă). Trebuie... să-ți pleci capul, spre a te furișa pe sub bolta de crăngi pîn’ la pămînt a unui nuc centenar, ce geme sub greutatea roadelor sale. HOGAȘ, H. 50.
CENTENÁR, centenare, s. n. Împlinire a o sută de ani de la producerea unui eveniment însemnat; celebrarea acestui eveniment. ♦ (Adjectival) Care datează de o sută (sau de mai multe sute) de ani. – Lat. lit. centenarius.
centenár1 adj. m., pl. centenári; f. centenáră, pl. centenáre
centenár2 s. n., pl. centenáre
centenár adj. m., pl. centenári; f. sg. centenáră, pl. centenáre
centenár s. n., pl. centenáre
CENTENÁR adj. v. secular.
CENTENÁR s.n. Împlinirea a o sută de ani de la un eveniment însemnat; aniversare de o sută de ani. // adj., s.m. și f. (Cel) care are o sută de ani. [< lat. centenarius, cf. fr. centenaire].
CENTENÁR I. s. n. împlinirea a o sută de ani de la un eveniment însemnat; aniversare a acestui eveniment. II. adj., s. m. f. (om) de o sută de ani. (< lat. centenarius, fr. centenaire)
CENTENÁR1 ~e n. 1) Aniversare de o sută de ani. 2) Solemnitate consacrată unei asemenea aniversări. /<lat. centenarius
CENTENÁR2 ~ă (~i, ~e) Care are o sută de ani; de o sută de ani; secular. Arbore ~. /<lat. centenarius, fr. centenaire
centenar n. serbarea unui eveniment ce revine la fiecare sută de ani.
*centenár, -ă adj. și s. (lat. centenarius). Care a trăit o sută de anĭ. S. n., pl. e (lat. centenarium, subînț. tempus, timp. V. cantar). Sărbarea de o sută de anĭ a unuĭ eveniment.
centenar adj. v. SECULAR.

centenar definitie

centenar dex

Intrare: centenar (s.m.)
centenar 2 s.n. substantiv neutru
centenar 1 adj. substantiv masculin admite vocativul
Intrare: centenar (adj.)
centenar 2 s.n. substantiv neutru
centenar 1 adj. adjectiv admite vocativul
Intrare: centenară
centenar 2 s.n. substantiv neutru
centenară 1 adj. substantiv feminin admite vocativul