Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru cazeină

caseínă sf vz cazeină
cazeínă sf [At: DA / P: ~ze-i~ / Pl: ~ne / E: fr caséine] Substanță albuminoidă care se extrage din lapte și formează partea componentă esențială a brânzeturilor Si: cazeinogen.
CAZEÍNĂ s. f. Substanță proteică aflată în lapte și care, coagulându-se, formează partea componentă principală a brânzeturilor; cazeinogen. [Pr.: -ze-i-] – Din fr. caséine.
CAZEÍNĂ s. f. Substanță proteică aflată în lapte și care, coagulându-se, formează partea componentă principală a brânzeturilor; cazeinogen. [Pr.: -ze-i-] – Din fr. caséine.
CAZEÍNĂ s. f. Substanță albuminoidă care se găsește în lapte și care, coagulîndu-se ușor, formează partea esențială din brînzeturi.
CAZEÍNĂ s. f. Substanță albuminoidă care se găsește în lapte și care, coagulându-se, formează partea componentă principală din brânzeturi. – Fr. caséine.
cazeínă s. f., g.-d. art. cazeínei
cazeínă s. f., g.-d. art. cazeínei
CAZEÍNĂ s. (BIOL.) cazeinogen. (~ este o proteină.)
CAZEÍNĂ s.f. Substanță albuminoidă care se extrage din lapte și formează partea componentă esențială a brânzeturilor; cazeinogen. [Pron. -ze-i-. / < fr. caséine, cf. lat. caseus – brânză].
CAZEÍNĂ s. f. substanță albuminoidă care se extrage din lapte, partea componentă a brânzeturilor. (< fr. caséine)
CAZEÍNĂ f. Proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia, constituind cel mai important component al brânzeturilor. [Sil. -ze-i-] /<fr. cazéine
cazeină f. substanță ce se află în lapte și formează baza, brânzei sau a cașului.
*caseină și (după fr.) cazeină f. (d. lat. cáseus, caș). Chim. O substanță care se află în lapte și formează brînza și cașu. V. galalit.
cazeínă, V. caseină.
CAZEI s. (BIOL.) cazeinogen. (~ este o proteină.)
CAZEINĂ (< fr. {i}; {s} lat. caseus „brînză”) s. f. Principala proteină (fosfoproteidă) din lapte, cu conținut foarte bogat de aminoacizi și cu o mare valoare nutritivă, formînd cel mai important component al brînzeturilor; este utilizată ca aliment, la preparea unor produse farmaceutice bogate în albumine, la fabricarea galalitului, a unor cleiuri etc.; cazeinogen.

cazeină definitie

cazeină dex

Intrare: cazeină
cazeină substantiv feminin