Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru cavernometrie

cavernometríe sf [At: DN3 / Pl: ~ii / E: fr cavernométrie] (Teh) Operație de măsurare și înregistrare a variației diametrului unei găuri de sondă în funcție de adâncime.
CAVERNOMETRÍE s. f. Operație de măsurare și de înregistrare a diametrului unei găuri de sondă, de-a lungul acesteia. – Din fr. cavernométrie.
CAVERNOMETRÍE s. f. Operație de măsurare și de înregistrare a diametrului unei găuri de sondă, de-a lungul acesteia. – Din fr. cavernométrie.
cavernometríe (-me-tri-) s. f., art. cavernometría, g.-d. cavernometríi, art. cavernometríei
cavernometríe s. f. (sil. -tri-), art. cavernometría, g.-d. cavernometríi, art. cavernometríei
CAVERNOMETRÍE s.f. (Tehn.) Operație de măsurare și de înregistrare a variației diametrului unei găuri de sondă în funcție de adâncime. [Gen. -iei. / < fr. cavernométrie, cf. lat. caverna – gaură, gr. metron – măsură].
CAVERNOMETRÍE s. f. operație de măsurare și înregistrare a variației diametrului unei găuri de sondă în funcție de adâncime. (< fr. cavernométrie)
CAVERNO- „grotă, cavernă pulmonară, gaură de sondă”. ◊ L. caverna „gaură, grotă, bortă” > fr. caverno-, engl. id., germ. kaverno- > rom. caverno-. □ ~grafie (v. -grafie), s. f., radiografie a sinusului cavernos, după injectarea cu o substanță opacă la razele X; ~gramă (v. -gramă), s. f., diagramă reprezentînd variația diametrului unei găuri de sondă în funcție de adîncime; ~metrie (v. -metrie1), s. f., operație de măsurare și de înregistrare a diametrului unei găuri de sondă, de-a lungul acesteia; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat utilizat în cavernometrie; ~scop (v. -scop), s. n., instrument cu care se examinează cavitățile pulmonare; ~scopie (v. -scopie), s. f., examinarea cavităților pulmonare cu ajutorul cavernoscopului; ~stomie (v. -stomie), s. f., operație chirurgicală de deschidere a cavernei tuberculoase și de suturare a pereților ei la tegumente; ~tomie (v. -tomie), s. f., speleotomie*.

cavernometrie definitie

cavernometrie dex

Intrare: cavernometrie
cavernometrie substantiv feminin
  • silabisire: -tri-