catenar definitie

7 definiții pentru catenar

catenár, ~ă a [At: DA / Pl: ~~i, ~e / E: catenă + -ar] 1 (Rar) Dispus în (formă de) lanț. 2 (Rar) Dispus în serii. 3 (Îs) Suspensie ~ă Sistem de suspendare a liniilor de tracțiune electrică, realizat prin fire verticale sau înclinate prin care linia electrică este suspendată de unul sau mai multe cabluri de oțel care o susțin. 4 (Îs) Calcul ~ Calcul cu ajutorul căruia putem afla o mărime necunoscută din alte două sau mai multe mărimi cunoscute care variază direct sau invers proporțional, prin atâtea reduceri la unitate câte mărimi cunoscute sunt date.
CATENÁRĂ, catenare, adj. (În sintagma) Suspensie catenară = sistem de susținere a firului aerian de contact pentru tracțiunea electrică, prin care acesta este suspendat de un cablu purtător prin intermediul unor fire verticale sau înclinate. – Din fr. caténaire.
CATENÁRĂ, catenare, adj. f. (În sintagma) Suspensie catenară = sistem de susținere a firului aerian de contact pentru tracțiunea electrică, prin care acesta este suspendat de un cablu purtător prin intermediul unor fire verticale sau înclinate. – Din fr. caténaire.
catenár adj. m., pl. catenári; f. catenáră, pl. catenáre
catenár adj. m., pl. catenári; f. sg. catenáră, pl. catenáre
CATENÁR, -Ă adj. (Rar) Dispus, așezat în lanț, în formă de lanț, în serii. ◊ Suspensie catenară (și s.f.) = sistem de suspendare a liniilor de tracțiune electrică, realizat prin fire verticale sau înclinate prin care linia electrică este suspendată de unul sau de mai multe cabluri de oțel care o susțin. [Cf. fr. caténaire].
CATENÁR, -Ă adj. dispus în lanț, în serii. ♦ suspensie ~ă (și s. f.) = sistem de suspensie a unei rețele electrice aeriene de cale ferată din fire verticale sau înclinate, suspendate de unul sau mai multe cabluri de oțel. (< fr. caténaire, lat. catenarius)

catenar dex

Intrare: catenar
catenar adjectiv