Dicționare ale limbii române

2 intrări

26 definiții pentru cartelă

cartelá2 vtr [At: DEX2 / Pzi: ~léz / E: cartelă] 1-2 (D. un produs) A (se) raționaliza pe bază de cartelă (2).
cartelá1 vr [At: DA ms / Pzi: ~lez / E: cartel] 1-2 (D. întreprinderi, partide politice etc.) A se reuni (sau a intra) într-un cartel (5-6).
cartélă sf [At: CONTEMP, Seria II, 1948, nr. 108, 2/4 / Pl: ~ele / E: it cartella] 1 (Iuz) Carton (cu numere care se anulează pe măsura întrebuințării) pentru abonament la restaurant, la bărbier etc. 2 Carnețel, bucată de hârtie sau de carton, cu bonuri detașabile, imprimate și numerotate, pe baza cărora se pot obține produse raționalizate sau se poate servi masa la o cantină. 3 (D. mărfuri, alimente etc.; îoc la liber, îlav) Pe ~ Care se poate cumpăra pe baza unei cartele (2). 4 Bandă de carton perforată care indică desenul unei țesături. 5 (Inf; îs) ~perforată Suport de informație imprimat special, folosit în sistemele de prelucrare automată a datelor și reprezentat printr-un carton dreptunghiular de dimensiuni standardizate, pe care datele sunt trecute cu ajutorul unui cod de perforații.
CARTELÁ1, cartelez, vb. I. Refl. (Despre întreprinderi, partide politice etc.) A se reuni, a intra într-un cartel. – Din cartel.
CARTELÁ2, cartelez, vb. I. Tranz. A raționaliza un produs, pe bază de cartelă (1). – Din cartelă.
CARTÉLĂ, cartele, s. f. 1. Carnețel, bucată de hârtie sau de carton, cu bonuri detașabile, imprimate și numerotate, pe baza cărora se pot obține produse raționalizate sau se poate servi masa la o cantină. 2. Bandă de carton perforată care indică desenul unei țesături. 3. (Inform.; în sintagma) Cartelă perforată = suport de informație imprimat special, folosit în sistemele de prelucrare automată a datelor și reprezentat printr-un carton dreptunghiular de dimensiuni standardizate, pe care datele sunt trecute cu ajutorul unui cod de perforații. 4. (În sintagma) Cartelă magnetică = dreptunghi de material plastic, acoperit cu substanță magnetică, pe care poate fi înregistrată informația prin magnetizarea unor zone de suprafață într-un cod prestabilit. – Din it. cartella.
CARTELÁ1, cartelez, vb. I. Refl. (Despre întreprinderi, partide politice etc.) A se reuni, a intra într-un cartel. – Din cartel.
CARTELÁ2, cartelez, vb. I. Tranz. A raționaliza un produs, pe bază de cartelă(1). – Din cartelă.
CARTÉLĂ, cartele, s. f. 1. Carnețel, bucată de hârtie sau de carton, cu bonuri detașabile, imprimate și numerotate, pe baza cărora se pot obține produse raționalizate sau se poate servi masa la o cantină. 2. Bandă de carton perforată care indică desenul unei țesături. 3. (Inform.; în sintagma) Cartelă perforată = suport de informație imprimat special, folosit în sistemele de prelucrare automată a datelor și reprezentat printr-un carton dreptunghiular de dimensiuni standardizate, pe care datele sunt trecute cu ajutorul unui cod de perforații. – Din it. cartella.
CARTELÁ, cartelez, vb. I. Refl. (În orînduirea capitalistă, despre întreprinderi industriale sau comerciale) A se asocia formînd un cartel, a intra într-un cartel. ♦ (Despre partidele politice burgheze) A încheia un cartel electoral. Liberalii s-au cartelat cu conservatorii.
CARTÉLĂ, cartele, s. f. Bucată de hîrtie, cu bonuri imprimate și numerotate, cu ajutorul cărora s e obțin produse raționalizate. Cartelă de alimente. Cartelă de îmbrăcăminte. ▭ Scopul întregii producții socialiste a U.R.S.S. este omul sovietic cu nevoile sale. Pe linia ridicării nivelului de trai... a avut loc o nouă reducere de prețuri, a 6-a de după desființarea sistemului de cartele, care a adus populației o creștere considerabilă a veniturilor reale. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2717.
CARTELÁ, cartelez, vb. I. Refl. (În orânduirea capitalistă, despre întreprinderi) A se asocia formând un cartel, a intra într-un cartel. ♦ (Despre mai multe partide politice burgheze) A încheia un cartel. – Din cartel.
CARTÉLĂ, cartele, s. f. Bucată de hârtie sau de carton, cu bonuri imprimate și numerotate, cu ajutorul cărora se obțin produse raționalizate. – It. cartella.
!cartelá2 (a se ~) (a se uni) vb. refl., ind. prez. 3 se carteleáză
cartelá1 (a ~) (a raționaliza) vb., ind. prez. 3 carteleáză
cartélă (carnețel cu bonuri, bandă perforată, fișă de calculator) s. f., g.-d. art. cartélei; pl. cartéle
cartelá (a se reuni, a raționaliza) vb., ind. prez. 1 sg. carteléz, 3 sg. și pl. carteleáză
cartélă (carnețel cu bonuri, bandă perforată, fișă de calculator) s. f., g.-d. art. cartélei; pl. cartéle
CARTELÁ vb. I. 1. tr., refl. (Despre întreprinderi, partide politice) A (se) reuni, a intra sau a face să intre într-un cartel. 2. tr. A supune desfacerea și consumul alimentar sau al altor mărfuri la regimul cartelelor. [< cartel].
CARTÉLĂ s.f. 1. Carnețel, hârtie care conține bonuri de masă pentru cantină, bonuri cu care se obțin produse raționalizate etc. 2. Fișă-tip folosită la păstrarea și la prelucrarea codificată a informației la calculatorul electronic. 3. Bandă de carton perforată după un anumit desen, după care se țese o stofă. [< it. cartella].
CARTELÁ1 vb. tr., refl. (despre întreprinderi, partide politice) a (se) reuni într-un cartel. (< cartel)
CARTELÁ2 tr. a supune desfacerea și consumul alimentar sau al altor mărfuri la regimul cartelelor (1). (< cartelă)
CARTÉLĂ s. f. 1. carnețel, fișă (de carton) cu bonuri detașabile de masă pentru cantină, pentru produse raționalizate etc. 2. fișă-tip folosită la păstrarea și prelucrarea codificată a informației la calculatorul electronic. 3. bandă de carton perforată după un anumit desen, după care se țese o stofă. (< it. cartella)
CARTÉLĂ ~e f. 1) Carnet cu bonuri detașabile în baza cărora se eliberează produse raționalizate. ~ de aliment. 2) Suport informațional de carton, de hârtie sau de material plastic. ~ magnetică. 3): ~ perforată fișă folosită la păstrarea și prelucrarea codificată a informației la calculator. [G.-D. cartelei] /<it. cartella
*carteléz v. tr. (d. cartel). Unesc în cartel. V. refl. Mă unesc în cartel.
cartélă s. f. (inform.) Carton sau plastic cu fir metalic magnetizat, de dimensiuni standard, care servește ca suport de memorizare a datelor și declanșează instalații automate ◊ „Din numărul total [de telefoane moderne] 1200 au principiul de funcționare pe bază de monedă, iar 800 cu cartelă tip «cipcard».” R.l. 23 III 93 p. 9. ◊ „[...] cutiile de presă ale jurnaliștilor [...] nu se deschid cu cheia [...] ci pe bază de «cartelă» – fiecare legitimație are încorporată o bandă magnetică.” R.lit. 20/93 p. 17 **Tipuri de cartele: ◊ „[...] așteptăm un lot de 2000 telefoane din Republica Sud-Africană, parțial cu cartelă electronică, parțial cu monedă [...]” R.l. 4 V 93 p. 16. ◊ „[...] cheile de la cameră au fost înlocuite cu cartelele magnetice.R.l. 3 VII 93 p. 5. ◊ „În stația de metrou Piața Unirii 1 are loc un experiment privind viitorul sistem de taxare bazat pe cartelele magnetice.R.l. internaț. 12 VII 95 p. 2 (formal din it. cartella; sensul din engl. card; DN, DEX – alte sensuri, DN3, DEX-S)

cartelă definitie

cartelă dex

Intrare: cartelă
cartelă substantiv feminin
Intrare: cartela
cartela verb grupa I conjugarea a II-a