cartaboș definitie

2 intrări

22 definiții pentru cartaboș

caltabóș sm [At: LB / V: (reg) cart~, catalb~, cârt~ / Pl: ~i / E: nct] Un fel de cârnat făcut din măruntaie de porc, amestecate cu orez și mirodenii.
cartabóș sm vz caltaboș
CALTABÓȘ, caltaboși, s. m. Cârnat făcut din măruntaie de porc amestecate cu orez și cu ingrediente. [Var.: cartabóș s. m.] – Et. nec.
CARTABÓȘ s. m. v. caltaboș.
CALTABÓȘ, caltaboși, s. m. Un fel de cârnat făcut din măruntaie de porc amestecate cu orez și cu mirodenii. [Var.: cartabóș s. m.] – Et. nec.
CARTABÓȘ s. m. v. caltaboș.
CALTABÓȘ, caltaboși, s. m. Un fel de cîrnat, făcut din măruntaie de porc tocate și amestecate cu orez, cu ceapă, piper și alte aromate. – Variantă: cartabóș s. m.
CARTABÓȘ s. m. v. caltaboș.
CALTABÓȘ, caltaboși, s. m. Un fel de cârnat făcut din măruntaie de porc, cu adaos de orez și aromate. [Var.: cartabóș s. m.]
CARTABÓȘ s. m. v. caltaboș.
caltabóș s. m., pl. caltabóși
caltabóș s. m., pl. caltabóși
CALTABÓȘ s. (Transilv.) maioș, (Transilv. și Ban.) măietic, sângerete. (Mănâncă ~ cu muștar.)
caltabóș (caltabóși), s. m. – Cîrnat făcut din carne de porc, orez, ceapă, piper și alte condimente. Este mîncare tipică de sărbătorile Crăciunului. – Var. cartaboș. Origine necunoscută. Cihac, II, 44, se gîndește la sl. klubaša „cîrnat”, de unde pol. kiełbasa, rus. kalbasa, mag. kolbász, însă der. prezintă dificultăți. DAR îl leagă de ngr. γαρδούμια „intestin de vițel”, alb. gardumbëzi „cîrnat”. Cf. calbaș.
CALTABÓȘ ~i m. rar Cârnaț de casă făcut din măruntaie de porc, orez și ingrediente. /Orig. nec.
caltaboș n. V. cartaboș.
cartaboș (caltaboș) m. cărnat umplut cu grăsime, tocătură, sânge de râmător și arome. [Origină necunoscută].
calbáș, cîlbáș, gîlbáj (est) și gîlbáș (vest). m. (ung. kolbász, rus. kolbasá și kalbasa, d. vsl. klubasa, care vine poate d. ebr. kol-bâšâr, fel de fel de carne). Maț gros de porc umplut cu carne tocată, orez orĭ pîsat ș. a. (V. chișcă). – Tot de aci: caltabóș, cartabóș, galdabóș, găldăbáj și gîldăbáș (Munt.) m., și călbáșă f., pl. e (Dorna).
caltabóș, V. calbaș.
cartabóș, V. calbaș.
CALTABOȘ s. (Transilv.) maioș, (Transilv. și Ban.) măietic, sîngerete. (Mănîncă ~ cu muștar.)
caltaboș, caltaboși s. m. (vulg., glum.) penis.

cartaboș dex

Intrare: caltaboș
caltaboș substantiv masculin
cartaboș
Intrare: cartaboș
cartaboș