Dicționare ale limbii române

8 definiții pentru cariofilacee

cariofilacée sf [At: DEX2 / P: ~ri-o~ / E: fr caryophylacées] 1 (Lpl) Familie de plante dicotiledonate, cu noduri pronunțate pe tulpină, cu frunze înguste, cu flori hermafrodite dispuse în inflorescențe și cu fructe capsule Si: cariofilee (1). 2 Plantă din familia cariofîlaceelor (1) Si: cariofilee (2).
CARIOFILACÉE, cariofilacee, s. f. (La pl.) Familie de plante angiosperme dicotiledonate, cu noduri pronunțate pe tulpină, cu frunze înguste, cu flori hermafrodite dispuse în inflorescențe și cu fructe capsule; (și la sg.) plantă din această familie. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. caryophyllacée.
CARIOFILACÉE, cariofilacee, s. f. (La pl.) Familie de plante dicotiledonate, cu noduri pronunțate pe tulpină, cu frunze înguste, cu flori hermafrodite dispuse în inflorescențe și cu fructe capsule; (și la sg.) plantă din această familie. [Pr.: -ri-o-] – Din fr. caryophyllacées.
cariofilacée (-ri-o-) s. f., art. cariofilacéea, g.-d. art. cariofilacéei, pl. cariofilacée
cariofilacée s. f., pl. (sil. -ri-o-) cariofilacée
CARIOFILACÉE s.f.pl. Familie de plante dicotiledonate, având ca tip garoafa; cariofilee; (la sg.) plantă din această familie. [Pron. -ri-o-fi-la-ce-e, sg. invar. / < fr. caryophyllacées, cf. gr. karyophyllon – cuișoare].
CARIOFILACÉE s. f. pl. familie de plante angiosperme dicotiledonate, dialipetale: garoafa; cariofilee. (< fr. caryophyllacées)
CARIOFILACÉE ~ f. 1) la pl. Familie de plante dicotiledonate, cu noduri pronunțate pe tulpini, cu frunze înguste, cu flori divers colorate, dispuse în inflorescențe, cu fructe capsule (reprezentant: garoafa). 2) Plantă din această familie. [Sil. -ri-o-fi-la-ce-e] /<fr. caryophyllacées

cariofilacee definitie

cariofilacee dex

Intrare: cariofilacee
cariofilacee substantiv feminin
  • silabisire: -ri-o-