Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru carierist

carieríst, ~ă smf, a [At: DA ms / P: ~ri-e~ / Pl: ~eríști, ~e / E: fr carriériste] 1-2 (Persoană) care luptă pe orice cale pentru a parveni.
CARIERÍST, -Ă, carieriști, -ste, adj. (Adesea substantivat) Care luptă pe orice cale pentru a parveni. [Pr.: -ri-e-] – Din fr. carriériste.
CARIERÍST, -Ă, carieriști, -ste, adj. (Adesea substantivat) Care luptă pe orice cale pentru a parveni. [Pr.: -ri-e-] – Din fr. carriériste.
CARIERÍST, -Ă, carieriști, -ste, adj. Care luptă pe orice cale pentru a parveni și a obține succese personale mai presus de interesele generale. Prin verificare, au fost înlăturate din rîndurile partidului o serie de elemente dușmănoase, străine, carieriste, ceea ce a avut ca urmare întărirea partidului. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 564. – Pronunțat: -ri-e-.
CARIERÍST, -Ă, carieriști, -ste, adj. (Adesea substantivat) Care luptă pe orice cale pentru a parveni. [Pr.: -ri-e-] – Din carieră2 + suf. -ist.
carieríst (-ri-e-) adj. m., s. m., pl. carieríști; adj. f., s. f. carierístă, pl. carieríste
carieríst adj. m., s. m. (sil. -ri-e-), pl. carieríști; f. sg. carierístă, pl. carieríste
CARIERÍST, -Ă adj., s.m. și f. (Cel) care luptă prin orice mijloace pentru a parveni. [Pron. -ri-e-. / cf. fr. carriériste, rus. karierist].
CARIERÍST, -Ă adj., s. m. f. (cel) care practică carierismul. (< fr. carriériste)
CARIERÍST1 ~stă (~ști, ~ste) Care ține de carierism; propriu carierismului. [Sil. -ri-e-] /<fr. carriériste
CARIERÍST2 ~stă (~ști, ~ste) m. și f. Persoană care folosește orice mijloace pentru a face carieră. [Sil. -ri-e-] /<fr. carriériste

carierist definitie

carierist dex

Intrare: carierist (adj.)
carierist adjectiv
  • silabisire: -ri-e-
Intrare: carierist (s.m.)
carierist substantiv masculin
  • silabisire: -ri-e-