Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru careva

caréu sn [At: HOGAȘ, DR. II, 189 / V: (înv) ~reá sf / (Pl: ~rele) / Pl: ~ri / E: fr carré] 1 (Iuz) Trupă de infanterie așezată astfel încât să formeze un pătrat (pe două rânduri, cu fața în afară) pentru a rezista atacului cavaleriei. 2 Mod de așezare în formă de pătrat a unor persoane sau obiecte. 3 Suprafață a terenului de fotbal, tenis etc. marcată cu alb, care delimitează anumite zone în câmpul de joc și în cadrul căreia se aplică unele reguli speciale. 4 Spațiu de formă pătrată cuprins între zidurile unei clădiri. 5 Încăpere la bordul unei nave folosită ca sală de mese, de lectură și de recreație pentru ofițeri. 6 (La unele jocuri de cărți) Grup de patru cărți de aceeași valoare.
carevá pnh [At: BUDAI-DELEANU, Ț. 497 / V: (înv) ~eleva, ~și / A: (înv) cár- / E: care + -va] 1 Vreunul. 2 Cineva.
CAREVÁ pron. nehot. Vreunul, oarecare, cineva. – Care + va.
CAREVÁ pron. nehot. Vreunul, oarecare, cineva. – Care + va.
CARÉU, careuri, s. n. 1. Mod de așezare în formă de pătrat a unor persoane sau obiecte. Careu de pionieri. ◊ (În trecut) Formație de infanterie rînduită ca o figură cu patru laturi (din care, uneori, poate lipsi una), pentru a se apăra împotriva atacurilor cavaleriei inamice. 2. Porțiune în formă de pătrat a terenului pentru fotbal, marcată cu alb, pe care jocul se desfășoară după norme speciale; p. ext. teren de sport. Întorcea capul ca să nu vadă careul de tenis, unde și ea jucase odată. BART, E. 315. 3. (La jocul de cărți) Grup de patru cărți de aceeași valoare.
CAREVÁ pron. nehot. Vreunul, oarecare, cineva. Nici la piatră n-am ajuns, zise careva. DEȘLIU, M. 24. Duceți-vă careva din bărbați. DAVIDOGLU, M. 34. Spune cine te-a-ntreba, Că nu e la dumneata, Ci la altul careva. SEVASTOS, C. 108.
CAREVÁ pron. nehot. Vreunul, oarecare, cineva. – Din care + va.
carevá pr.
carevá pr.
CAREVÁ pron. v. cineva.
CAREVÁ pron. nehot. Indiferent care; cineva; vreunul; oricare. /care + va
carevá, pron. indefinit. Nord. Cineva.
CAREVA pron. cineva, oarecare, unul, vreunul, (pop.) cinevașilea, (înv. și reg.) oarecine, oareșicine, (înv.) cinevași, neștine. (E ~ care a întirziat?)

careva definitie

careva dex

Intrare: careva
careva pronume nehotărât