carenaj definitie

9 definiții pentru carenaj

carenáj sn [At: DEX2 / Pl: ~e / E: fr carénage] 1 Reparare a carenei unei nave Si: carenare (1), carenat1 (1). 2 Plasare a unei nave pe o coastă, pentru a fi reparată Si: carenare (2), carenat1 (2). 3 Aplicarea unei îmbrăcăminți de tablă sau de placaj pe un corp pentru a-i micșora rezistența aerodinamică relativă față de un fluid Si: carenare (3), carenat1 (3). 4 Îmbrăcăminte de tablă sau de placaj aplicată pe un corp pentru a-i micșora rezistența aerodinamică relativă față de un fluid Si: carenare (4), carenat1 (4). 5 Curățarea carenei (1) unei nave de corpurile străine (alge, scoici etc.) lipite de ea Si: carenare (5), carenat1 (5).
CARENÁJ, carenaje, s. n. 1. Faptul de a carena. 2. Înveliș exterior profilat, din tablă, placaj sau mase plastice, destinat să reducă rezistența aero- și hidrodinamică a unui corp cu mișcare relativă față de un fluid. – Din fr. carénage.
CARENÁJ, carenaje, s. n. 1. Faptul de a carena. 2. Îmbrăcăminte de tablă sau de placaj aplicată pe un corp pentru a-i micșora rezistența aerodinamică relativă față de un fluid. – Din fr. carénage.
carenáj s. n., pl. carenáje
carenáj s. n., pl. carenáje
CARENÁJ s.n. 1. Carenare. ♦ Înclinarea pe un bord a unei nave în stare de plutire în vederea reparării carenei; abataj (4). 2. Îmbrăcăminte (de tablă sau de placaj) aplicată unui corp pentru a-i micșora rezistența aerodinamică. [Cf. fr. carénage, it. carenaggio].
CARENÁJ s. n. 1. carenare; abataj (4). 2. înveliș aplicat unui corp în vederea micșorării rezistenței aerodinamice. (< fr. carénage)
CARENÁJ ~e n. Înveliș exterior din tablă, placaj sau mase plastice destinat să reducă rezistența pe care o opune unui corp fluidul (aerul, apa) în care se mișcă. /<fr. carénage
CARENAJ îmbrăcăminte din tablă, placaj sau mase plastice care acoperă corpul unui element de aeronavă (motor, tren de aterizare, elice) în vederea micșorării rezistenței aerodinamice.

carenaj dex

Intrare: carenaj
carenaj substantiv neutru