Dicționare ale limbii române

2 intrări

9 definiții pentru caravani

caraváni smp [At: FILIMON, C. II, 621 / V: cărăvane sfp / E: bg кapaвaни] (Înv) Pantaloni largi la talie și strâmți de la genunchi jos, strânși la glezne cu nasturi sau cu copci.
CARAVÁNI s. m. pl. (Înv.) Pantaloni largi în talie și strâmți de la genunchi în jos, strânși la glezne cu nasturi sau cu copci. – Din bg. karavani.
CARAVÁNI s. m. pl. (Înv.) Pantaloni largi la talie și strâmți de la genunchi în jos, strânși la glezne cu nasturi sau cu copci. – Din bg. karavani.
CARAVÁNI s. m. pl. (Înv.) Pantaloni largi la talie și strâmți de la genunchi în jos, strânși la glezne cu nasturi sau cu copci. – Bg. karavani.
caraváni (înv.) (-vani) s. m. pl.
caraváni s. m. pl.
caravani m. pl. nădragi ce poartă muncitorii, largi sus și strâmți jos, cu nasturi de găitan sau copci de sârmă: caravani de pânză albă de casă FIL. [Țig. KARAVANA].
caravánĭ n. pl. (țig. karvana). Vechĭ. Pantalonĭ largĭ (șalvarĭ). V. ceacșirĭ.
cărăbănésc și (Buc.) și -vădésc și -vodésc v. tr. (cp. cu caravană și chervan adică „car, transport”, și cu vsl. voditi, a conduce). Fam. Iron. Duc, ĭaŭ, car, transport (răpede saŭ cu lăcomie): n’ar avea cine să vă cărăbănească la tîrg (Cr. Moș Nich.), copiiĭ cărăbăneaŭ la mere. Aplic: copiiĭ îșĭ cărăbăneaŭ la pumnĭ. V. refl. Mă car, mă duc răpede: caliciĭ se cărăbăneaŭ la pomană.

caravani definitie

caravani dex

Intrare: caravani
caravani substantiv masculin plural
  • silabisire: -vani
Intrare: cărăvăni
cărăvăni