Dicționare ale limbii române

2 intrări

31 definiții pentru captiva

captív, ~ă [At: ARISTIA, PLUT. / Pl: ~i, ~e / E: fr captif, lat captivus] 1-2 smf, a (Persoană) prinsă și privată de libertate Si: (înv) căpuit, ferecat, fuglu, găbuit, prins2, prizonier, rob, sclav. 3 a (Îs) Balon ~ Balon legat prin cabluri de un punct de pe sol.
captiva vt [At: COSTINESCU / Pzi: ~vez, (înv) captiv / E: fr captiver, lat captivare] 1 (Înv) A ține captiv (2) pe cineva 2 (Fig) A atrage puternic interesul cuiva Si: a absorbi, a fascina, a fermeca, a seduce.
CAPTÍV, -Ă, captivi, -e, adj. Prins și lipsit de libertate; prizonier; prins2 (1). ◊ Balon captiv = balon legat prin cabluri de sol. – Din fr. captif, lat. captivus.
CAPTIVÁ, captivez, vb. I. Tranz. 1. A atrage, a fermeca, a cuceri (pe cineva). 2. A preocupa în mod intens; a absorbi. – Din fr. captiver.
CAPTÍV, -Ă, captivi, -e, adj. Prins și lipsit de libertate; prizonier; prins2 (1). ◊ Balon captiv = balon legat prin cabluri de un punct de pe sol. – Din fr. captif, lat. captivus.
CAPTIVÁ, captivez, vb. I. Tranz. 1. A face captiv. 2. A preocupa în mod intens; a absorbi. – Din fr. captiver.
CAPTÍV, -Ă, captivi, -e, adj. Prins și lipsit de libertate, prizonier. Valurile se smîceau și urlau ca niște bestii captive. GALACTION, O. I 198. ◊ (Glumeț) Mi-a încuiat ghetele și pălăria în scrin. O săptămînă m-a ținut astfel captiv, pînă s-a potolit primejdia. CARAGIALE, M. 280. ◊ Balon captiv = balon legat prin cabluri de un punct de pe sol.
CAPTIVÁ, captivez, vb. I. Tranz. A produce asupra cuiva o impresie fermecătoare, a atrage, a cuceri, a subjuga. E atît de obișnuită să captiveze și să stăpînească publicul cu glasul ei frumos. CARAGIALE, O. III 8.
CAPTÍV, -Ă, captivi, -e, adj. Prins și lipsit de libertate; prizonier. ◊ Balon captiv = balon legat prin cabluri de un punct de pe sol. – Fr. captif (lat. lit. captivus).
CAPTIVÁ, captivez, vb. I. Tranz. A produce asupra cuiva o impresie puternică; a cuceri, a fermeca, a subjuga. – Fr. captiver (lat. lit. captivare).
captív adj. m., pl. captívi; f. captívă, pl. captíve
captivá (a ~) vb., ind. prez. 3 captiveáză
captív adj. m., pl. captívi; f. sg. captívă, pl. captíve
captivá vb., ind. prez. 1 sg. captivéz, 3 sg. și pl. captiveáză
CAPTÍV adj., s. 1. adj. s. v. prizonier. 2. s. v. rob.
CAPTIVÁ vb. 1. (fig.) a înlănțui, a robi, a subjuga. (Iubirea l-a ~.) 2. v. încânta. 3. v. pasiona.
Captiv ≠ liber, volnic
A captiva ≠ a plictisi, a dezgusta
CAPTÍV, -Ă adj., s.m. și f. (Om) lipsit de libertate; prins, prizonier. ◊ Balon captiv = balon legat prin cabluri de sol. [Cf. fr. captif, lat. captivus].
CAPTIVÁ vb., I. tr. A atrage, a fermeca, a cuceri (pe cineva). [< fr. captiver].
CAPTÍV, -Ă adj. lipsit de libertate; (și s.) prizonier. ♦ balon ~ = balon legat prin cabluri de sol. (< fr. captif, lat. captivus)
CAPTIVÁ vb. tr. a face captiv. ◊ a preocupa intens, a absorbi; a fermeca, a cuceri (pe cineva). (< fr. captiver, lat. captivare)
CAPTÍV ~ă (~i, ~e) și substantival Care este lipsit de libertate; prizonier. ◊ Balon ~ balon legat de sol printr-un cablu. /<fr. captif, lat. captivus
A CAPTIVÁ ~éz tranz. 1) A face captiv; a lua în prizonierat; a captura. 2) A preocupa în întregime; a absorbi. 3) A atrage de partea sa prin șiretlicuri; a prinde în mreji; a ademeni; a capta. /<fr. captiver, lat. captivare
captiv a. și m. 1. care a fost prins în răsboiu; 2. fig. lipsit de libertate.
captivà v. fig. a ademeni, a fermeca.
*captív, -ă adj. și s. (lat. captivus, d. cápere, captum, a prinde). Prins, prizonier, (închis, legat orĭ oprit să fugă, maĭ ales vorbind de ceĭ prinșĭ în războ).
*captivéz v. tr. (lat. captívo, -áre). Fig. Seduc, atrag, încînt: a captiva atențiunea, spiritele.
CAPTIV adj., s. prins, prizonier, (înv.) prădat. (~ în război.)
CAPTIVA vb. 1. (fig.) a înlănțui, a robi, a subjuga. (Iubirea l-a ~.) 2. a atrage, a cuceri, a delecta, a desfăta, a fascina, a fermeca, a încînta, a răpi, a seduce, a subjuga, a vrăji, (fig.) a hipnotiza, a magnetiza. (Spectacolul l-a ~.) 3. a pasiona. (Munca pe care o face îl ~.)
captivă, captive s. f. prostituată.

captiva definitie

captiva dex

Intrare: captiv
captiv adjectiv
Intrare: captiva
captiva verb grupa I conjugarea a II-a