capitona definitie

13 definiții pentru capitona

capitona vt [At: DA / Pzi: ~ néz / E: fr capitonner] 1 A căptuși scheletul unei mobile cu lână, câlți, iarbă de mare, material plastic etc. înainte de a fi tapisată. 2 A tapisa. 3 A acoperi un perete sau o ușă cu un strat de material izolator împotriva zgomotelor.
CAPITONÁ, capitonez, vb. I. Tranz. 1. A căptuși scheletul unei mobile cu lână, câlți, iarbă de mare, material plastic etc. înainte de a fi tapițată; a tapisa. 2. A căptuși un perete sau o ușă cu un strat de material izolator împotriva zgomotelor. – Din fr. capitonner.
CAPITONÁ, capitonez, vb. I. Tranz. 1. A căptuși scheletul unei mobile cu lână, câlți, iarbă de mare, material plastic etc. înainte de a fi tapisată; a tapisa. 2. A acoperi un perete sau o ușă cu un strat de material izolator împotriva zgomotelor. – Din fr. capitonner.
CAPITONÁ, capitonez, vb. I. Tranz. A tapisa (un scaun, un fotoliu etc.); a acoperi un perete sau o ușă cu un strat izolator, care să oprească pătrunderea zgomotelor. V. căptuși.
CAPITONÁ, capitonez, vb. I. Tranz. A tapisa; a acoperi un perete sau o ușă cu un strat izolator care oprește pătrunderea zgomotelor. – Fr. capitonner.
capitoná (a ~) vb., ind. prez. 3 capitoneáză
capitoná vb., ind. prez. 1 sg. capitonéz, 3 sg. și pl. capitoneáză
CAPITONÁ vb. v. tapisa.
CAPITONÁ vb. I. tr. A tapisa; a acoperi cu tapițerie (un fotoliu etc.); a acoperi (un perete sau o ușă) cu un strat izolator împotriva zgomotelor și a altor tulburări sonore. [< fr. capitonner].
CAPITONÁ vb. tr. 1. a acoperi cu tapițerie (un fotoliu etc.). 2. a acoperi (un perete, o ușă) cu un strat izolator. (< fr. capitonner)
A CAPITONÁ ~éz tranz. 1) (obiecte de mobilier) A căptuși cu materiale speciale (stofă, piele etc.); a tapisa. 2) (uși, pereți) A acoperi cu un material izolator de zgomote. /<fr. capitonner
*capitonéz v. tr. (fr. capitonner, d. capiton, materie de astupat, de căptușit, cum e cîlțu, de ex.). Astup deschizăturile, căptușesc, acoper (ca să nu pătrundă frigu, zgomotu ș. a.).
CAPITONA vb. a îmbrăca, a tapisa. (~ un fotoliu.)

capitona dex

Intrare: capitona
capitona verb grupa I conjugarea a II-a