Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru capitalist

capitalíst2, ~ă a [At: CARAGIALE, T. I, 197 / Pl: ~iști, ~e / E: capitală + -ist] (Înv) 1-2 Locuitor al unei capitale (1-2).
capitalíst1, ~ă [At: MARX, C. I, 534 / Pl: ~iști, ~e / E: fr capitaliste] 1 a Care aparține capitalismului. 2 a Care provine din capitalism. 3 a Privitor la capitalism. 4 a Specific capitalismului. 5 smf Persoană care posedă capital1 (1).
CAPITALÍST, -Ă, capitaliști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține capitalismului sau care are trăsăturile capitalismului, privitor la capitalism. 2. S. m. și f. Persoană posesoare de capital1 pe care-l investește. – Din fr. capitaliste.
CAPITALÍST, -Ă, capitaliști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține capitalismului sau care are trăsăturile capitalismului, privitor la capitalism. 2. S. m. și f. Persoană care posedă capital1 – Din fr. capitaliste.
CAPITALÍST1, -Ă, capitaliști, -ste, adj. Care se referă la capitalism, care ține de capitalism sau are trăsăturile capitalismului. Tot mai mulți oameni de stat din țările capitaliste cer adoptarea unei politici independente în locul acceptării politicii americane. SCÎNTEIA, 1954, nr. 3205.
CAPITALÍST2, -Ă, capitaliști, -ste, s. m. și f. Persoană care posedă capital și își însușește plusvaloarea rezultată din exploatarea muncitorilor salariați, fără a interveni direct în procesul de producție; reprezentant al clasei dominante, dușman al democrației și al intereselor celor ce muncesc. Muncitorii văd clar că întreaga clasă a capitaliștilor este dușmanul întregii clase a muncitarilor, că muncitorii se pot bizui numai pe ei înșiși și pe unirea lor. LENIN, O. VI 293. Capitalistul nu poate întrebuința veniturile sale pentru ridicarea bunei stări a clasei muncitoare. El trăiește pentru profit. Altfel n-ar mai fi capitalist. STALIN, O. X 129.
CAPITALÍST, -Ă, capitaliști, -ste, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține capitalismului sau are trăsăturile capitalismului, privitor la capitalism. 2. S. m. și f. Persoană care posedă capital și care își însușește plusvaloarea rezultată din exploatarea muncitorilor salariați, fără a interveni direct în procesul de producție. – Fr. capitaliste.
capitalíst adj. m., s. m., pl. capitalíști; adj. f., s. f. capitalístă, pl. capitalíste
capitalíst adj. m., s. m., pl. capitalíști; f. sg. capitalístă, pl. capitalíste
CAPITALÍST, -Ă adj. Referitor la capitalism. // s.m. și f. Posesor de capital care își însușește plusvaloarea fără să intervină direct în procesul de producție. [Cf. fr. capitaliste].
CAPITALÍST, -Ă I. adj. propriu capitalismului. II. s. m. f. 1. posesor de capital, de mijloace de producție. 2. cel care e favorabil regimului capitalist. (< fr. capitaliste)
CAPITALÍST1 ~stă (~ști, ~ste) Care ține de capitalism; propriu capitalismului. Orânduire ~stă. /<fr. capitaliste
CAPITALÍST2 ~stă (~ști, ~ste) m. și f. Persoană care posedă capital. /<fr. capitaliste
capitalist m. cel ce posedă capitaluri și le pune în circulațiune.
*capitalíst, -ă s. și adj. (d. capital; fr. -iste). Care are capital: clasă capitalistă.

capitalist definitie

capitalist dex

Intrare: capitalist (adj.)
capitalist adjectiv
Intrare: capitalist (s.m.)
capitalist substantiv masculin