capitalism definitie

12 definiții pentru capitalism

capitalísm sn [At: MARX, C. I, 29 / Pl: ? / E: fr capitalisme] Sistem politico- economic care se întemeiază pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție și de schimb.
CAPITALÍSM s. n. Sistem social-economic și politic-ideologic bazat pe proprietatea privată, piața liberă și libertatea de acțiune. – Din fr. capitalisme.
CAPITALÍSM s. n. Sistem politico-economic care se întemeiază pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție și de schimb. – Din fr. capitalisme.
CAPITALÍSM s. n. Mod de producție bazat pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție, în care toate produsele iau forma de marfă și în care însăși forța de muncă se vinde și se cumpără ca o marfă. Capitalismul este acel stadiu de dezvoltare a producției de mărfuri în care și forța de muncă devine marfă. LENIN, O. III 551. Capitalismul a adus ramurile principale ale industriei în stadiul marii industrii mecanizate; socializînd in felul acesta producția, el a creat condițiile materiale ale unei noi orînduiri și in același timp a creat și o nouă forță socială: clasa muncitorilor din fabrici și uzine, proletariatul orășenesc. LENIN, O. I 158. Capitalismul nu se poate dezvolta fără întețirea exploatării clasei muncitoare, fără ca majoritatea oamenilor muncii să ducă o existență de foame, fără întețirea asupririi țărilor coloniale și dependente, fără conflicte și ciocniri între diversele grupuri imperialiste ale burgheziei mondiale. STALIN, O. VII 99.
CAPITALÍSM s. n. Mod de producție bazat pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție, în care toate produsele iau forma de marfă și în care însăși forța de muncă se vinde și se cumpără ca o marfă. – Fr. capitalisme.
capitalísm s. n.
capitalísm s. n.
CAPITALISM MONOPOLÍST s. (EC. POL.) imperialism.
CAPITALÍSM s.n. Orânduire social-economică bazată pe proprietatea privată a unui grup restrâns asupra mijloacelor de producție. ◊ Capitalism monopolist de stat = formă de existență a capitalismului monopolist, caracterizată prin îngemănarea forței statului cu forța monopolurilor. [Cf. fr. capitalisme].
CAPITALÍSM s. n. orânduire social-economică bazată pe proprietatea privată asupra mijloacelor de producție. ♦ ~ monopolist de stat = formă actuală de existență a capitalismului monopolist, caracterizată prin îngemănarea forței statului cu forța monopolurilor. (< fr. capitalisme)
CAPITALÍSM n. Regim economic și social bazat pe proprietatea individuală asupra capitalurilor. /<fr. capitalisme
CAPITALISM MONOPOLIST s. imperialism.

capitalism dex

Intrare: capitalism
capitalism substantiv neutru