Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru capilaritate

capilaritáte sf [At: DA / Pl: ~tăți / E: fr capillarité] 1-2 Proprietate pe care o au lichidele de a se ridica sau de a coborî, fără intervenții din afară, în tuburi foarte subțiri. 3 Ansamblu de fenomene care se produc (în tuburile capilare (4)) la suprafața unui lichid.
CAPILARITÁTE s. f. Ansamblul de fenomene care se produc în tuburile capilare la suprafața unui lichid și care determină ascensiunea acestuia, formarea meniscurilor concave sau convexe etc. – Din fr. capillarite.
CAPILARITÁTE s. f. Proprietate pe care o au lichidele de a se ridica sau de a coborî, fără intervenții din afară, în tuburi foarte subțiri; ansamblu de fenomene care se produc (în tuburile capilare) la suprafața unui lichid. – Din fr. capillarité.
CAPILARITÁTE s. f. Proprietate pe care o au lichidele de a se ridica sau coborî, fără o intervenție din afară, în tuburi foarte subțiri. Urcarea sevei iu plante este un efect al capilarității.
CAPILARITÁTE s. f. Proprietate pe care o au lichidele de a se ridica sau de a coborî, fără intervenții din afară, în tuburi foarte subțiri. – Fr. capillarité.
capilaritáte s. f., g.-d. art. capilaritắții
capilaritáte s. f., g.-d. art. capilarității
CAPILARITÁTE s.f. (Fiz.) Proprietate a lichidelor de a urca sau de a coborî în tuburi foarte subțiri, fără a suferi o intervenție din afară. [Cf. fr. capillarité].
CAPILARITÁTE s. f. proprietate a fluidelor de a urca sau de a coborî în tuburi foarte subțiri. (< fr. capillarité)
CAPILARITÁTE f. Proprietate a lichidelor de a urca și a coborî prin tuburi înguste fără intervenții externe. /<fr. capillarité
capilaritate f. 1. starea lucrului capilar; 2. fenomene fizice ce se produc, când tuburile capilare sunt puse în contact cu lichidele: uleiul se urcă în lămpi prin capilaritate.
*capilaritáte f. (d. capilar; fr. capillarité). Calitatea de a fi capilar. Proprietatea atractivă saŭ repulsivă a tuburilor capilare față de lichidele care le străbat: uleĭu se suĭe în fitil pin capilaritate.

capilaritate definitie

capilaritate dex

Intrare: capilaritate
capilaritate substantiv feminin