Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru capilar

capilár, ~ă [At: ENC. VET. 60 / Pl: ~i, ~e / E: fr capillaire, lat capillaris] 1 a Subțire (ca un fir de păr) Si: fin, îngust. 2-3 sn, a (Șîs) Vase ~e (Cele mai mici vase de sânge) care servesc la hrănirea țesuturilor și stabilesc legătura între vene și artere. 4 a (Îs) Tub ~ Tub îngust în care se manifestă fenomenele de capilaritate (3). 5 a Specific capilarității (3). 6 a Care se referă la capilaritate (3). 7 a Care provine de la capilaritate (3). 8 a Care aparține capilarității (3).
CAPILÁR, -Ă, capilari, -e, adj. 1. Subțire, fin, îngust. ◊ Vase capilare (și substantivat, n. pl.) = conducte microscopice sangvine sau limfatice, prin care se fac schimburile dintre sânge și țesuturi. 2. Care aparține capilarității, privitor la capilaritate. ◊ Tub capilar = tub îngust în care se manifestă fenomenele de capilaritate. – Din fr. capillaire, lat. capillaris.
CAPILÁR, -Ă, capilari, -e, adj. 1. Subțire, fin, îngust. ◊ Vase capilare (și substantivat, n. pl.) = cele mai mici vase de sânge, care servesc la hrănirea țesuturilor și stabilesc legătura între vene și artere. 2. Care aparține capilarității, privitor la capilaritate. ◊ Tub capilar = tub îngust în care se manifestă fenomenele de capilaritate. – Din fr. capillaire, lat. capillaris.
CAPILÁR, -Ă, capilari, -e, adj. Subțire, fin, îngust (ca un fir de păr). Tuburi capilare. Vase capilare = cele mai mici vase sanguine, care servesc la hrănirea țesuturilor și stabilesc legătura între vine și artere. Dilatarea vaselor capilare provoacă înroșirea pielii. (Substantivat, n., mai ales la pl.) Pereții capilarelor.
CAPILÁR, -Ă, capilari, -e, adj. 1. Subțire, fin, îngust. ◊ Vase capilare (și substantivat, n. pl.) = cele mai mici vase de sânge, care servesc la hrănirea țesuturilor și stabilesc legătura între vine și artere. 2. Care aparține capilarității, privitor la capilaritate. – Fr. capillaire (lat. lit. capillaris).
capilár adj. m., pl. capilári; f. capiláră, pl. capiláre
capilár adj. m., pl. capilári; f. sg. capiláră, pl. capiláre
CAPILÁR, -Ă adj. 1. Subțire, fin, îngust (ca un fir de păr). ◊ Vase capilare = cele mai mici vase sanguine prin care se hrănesc țesuturile corpului și care fac legătura între vene și artere. 2. Referitor la capilaritate. [< fr. capillaire, cf. lat. capillus – păr].
CAPILÁR1, -Ă adj. 1. subțire, fin, îngust (ca un fir de păr). ♦ vase ~e = cele mai mici vase sangvine prin care se hrănesc țesuturile corpului, între venule și arteriole. 2. referitor la capilaritate. ♦ tub ~ = tub îngust în care se manifestă fenomenul de capilaritate. (< fr. capillaire, lat. capillarius))
CAPILAR2(O)- elem. „vase capilare”. (< fr. capillar/o/-, cf. lat. capillaris)
CAPILÁR ~ă (~i, ~e) 1) Care este mic, foarte îngust și subțire. ◊ Vase ~e vase sangvine de dimensiuni mici, care alimentează țesuturile corpului și care fac legătura între vene și artere. 2) Care ține de capilaritate; propriu capilarității. ◊ Tub ~ tub îngust în care se manifestă fenomenul de capilaritate. /<fr. capillaire, lat. capillaris
capilar a. ce are fineța părului: tub capilar; vase capilare, ultimele ramificațiuni ale vinelor.
*capilár, -ă adj. (lat. capillaris, d. capillus, fir de păr din cap. V. capelură). Relativ la păru capuluĭ: sistema capilară. Supțire ca un fir de păr, foarte fin: tub, vas capilar (ca ultimele ramificațiunĭ ale vinelor). Bot. O ferigă medicinală (ásplénium trĭchómanes).
CAPILAR, -Ă (< fr.; {s} lat. capillaris „de păr”) adj. 1. Subțire (ca un fir de păr), fin, îngust. ♦ Vas c. = conduct microscopic sanguin sau limfatic cu diametrul de 7-15 μ, format dintr-un singur strat de celule endoteliale. Prin v.c. sanguine se fac schimburile dintre sînge și țesuturi. 2. Referitor la capilaritate, care aparține capilarității (ex. forță c). ♦ Tub c. = tub îngust în care se manifestă fenomene de capilaritate. (Adverbial) Subtanță capilar-activă = substanță care, dizolvată într-un lichid, îi micșorează tensiunea superficială (ex. spumanții, detergenții, săpunurile etc.).
CAPILAR-, v. CAPILARO-.~ectazie (v. -ectazie), s. f., dilatație a capilarelor sanguine.

capilar definitie

capilar dex

Intrare: capilar (adj.)
capilar adj. adjectiv
Intrare: capilar (pref.)
capilar pref.