Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru capișon

capișón sn [At: Nom. MIN. I, 436 / V: (rar) ~pș~ / Pl: ~oane / E: fr capuchon] Glugă cu unul sau două colțuri, care atârnă pe spate și care se poate ridica pentru a proteja capul de intemperii.
CAPIȘÓN, capișoane, s. n. Glugă cu unul sau două colțuri, care atârnă pe spate și care se poate ridica pentru a proteja capul de intemperii. – Din fr. capuchon.
CAPIȘÓN, capișoane, s. n. Un fel de glugă cu unul sau două colțuri, care atârnă pe spate și care se poate ridica pentru a proteja capul de intemperii. – Din fr. capuchon.
CAPIȘÓN, capișoane, s. n. Un fel de bonetă cu unul sau două colțuri, făcută din lină tricotată sau din stofă groasă, pe care o poartă femeile și copiii.- Variantă: capșón (EMINESCU, N. 34) s. n.
CAPIȘÓN, capișoane, s. n. Un fel de bonetă cu unul sau două colțuri, purtată de femei și copii. – Fr. capuchon.
capișón s. n., pl. capișoáne
capișón s. n., pl. capișoáne
CAPIȘÓN s.n. 1. Un fel de glugă (de lână tricotată sau confecționată din stofă groasă) având unul sau două colțuri. 2. (Constr.) Apărătoare la coșul de fum. [Var. capșon, capușon s.n. / < fr. capuchon].
CAPIȘÓN s. n. 1. bonetă de lână, din stofă groasă, cu unul sau două colțuri. 2. (constr.) apărătoare la coșul de fum. 3. harnașament de protecție a capului și gâtului contra insolației la caii de curse. (< fr. capuchon)
capișón (capișoáne), s. n. – Glugă. – Mr. capișonă. Fr. capuchon.
CAPIȘÓN ~oáne n. Glugă cu unul sau două colțuri care protejează capul de intemperii. /<fr. capuchon
*capișón n., pl. oane (rus. kapišón, d. fr. capuchon, d. it. capúccio, glugă, rudă cu capot, cabană, șapcă, scap, escapadă). Rar. Glugă, gugĭ. V. bașlic.
glúgă și gúgă f., pl. ĭ (bg. gugla, glugă, kukla, păpușă, d. ngr. kúkla, păpușă, lat. cuculla, glugă; ung. rut. gluga, germ. gugel. V. cuculion, cucă, gugĭ. Bern. 1, 640). Învălitoare de postav care se pune peste pălărie orĭ peste căcĭulă cînd ploŭă saŭ ninge, numită și gugĭ saŭ capișon. Piramidă de cocenĭ (strujenĭ), de nuĭele ș. a., numită în Munt. și ciucă și cuclă (Răsadu, 1, 62).
capișon, capișoane s. n. (glum.) prezervativ.

capișon definitie

capișon dex

Intrare: capișon
capișon substantiv neutru