cantus gemellus definitie

9 definiții pentru cantus gemellus

cantús sn [At: DN3 / Pl: ~uri / E: fr canthus] Comisura pleoapelor.
cántus s. n.
CÁNTUS s.n. Unghiul, comisura pleoapelor. [< fr. canthus, cf. gr. canthos].
CÁNTUS1 s. n. melodie liniară, simplă, pentru voce sau instrument, predominantă în expresia unei compoziții muzicale. (< lat. cantus)
CÁNTUS n. Unghiul (comisura) pleoapelor. /<fr. canthus
cantus firmus (cuv. lat., „melodie fixă”), linie melodică, „dată”, peste sau sub care se construiesc celelalte linii melodice în cadrul contrapunctului* sever. C. își are originea în melodiile greg.*, acele melodii ecleziastice pe care Papa Grigorie cel Mare le-a selecționat în sec. 6, grupându-le în antifonar*. Melodiile greg. s-au păstrat nealterate până în prezent în practica bis. cat. În afara acestora, rolul de c. a fost preluat și de unele pop., între care cel mai celebru este „L’homme armé”. În cadrul polifoniei*, coexistă nu numai linia melodică a c. cu melodiile celorlalte voci (2) ci, de multe ori, și textele în limbi diferite (fr. și lat. etc.). În sec. 9-10 ele formau așa-numitele vox principalis, care au devenit mai târziu vox organizandi în organum* și apoi vocea de bază, tenor (3) sau c. în discant (I, 1, 2). În contrapunctul sever c. este alcătuit din notele lungi de durate* egale (v. cantus planus), nerepetabile pe același sunet, evitând intervalele mărite* și micșorate*, salturile mari (sextă* mare, septimă*) și preferând mersul treptat*. De asemenea, c. trebuie să se scrie într-un ambitus (1) restrâns (cvintă* – decimă*). Deși esența c. este vocală, unii compozitori le-au folosit și în piese instrumentale. (Fr. Listz, J. Brahms, P. Boulez etc.). Abrev.: c. f.
cantus gemellus (cuv. lat. „cânt îngemănat”) v. gymel.
cantus mensurabilis (cuv. lat. „cânt măsurat”) v. musica mensurata.
cantus planus (cuv. lat. „melodie plană, dreaptă”; fr. plainchant), termen incert, ce a înlocuit în sec. 13 termenii cantus choralis și cantilena (II) romana; datorită valorilor (I, 3) lungi și în parte egale ale melodiei de tip greg.* ce caracterizau un c., termenul s-a opus treptat acelora de cantus mensuratus (mensurabulis) (v. musica mensurabilis) și de cantus figuratus (figuralis) din sfera muzicii polifonice*.

cantus gemellus dex