cantaridă definitie

14 definiții pentru cantaridă

cantarídă sf [At: DA / Pl: ~de / E: fr cantharide, lat cantharis, -idis] 1 Insectă din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care atacă frasinul și liliacul și care este folosită în industria farmaceutică (Lytta vesicatoria) Si: cățel-de-frasin, cățelul-frasinului, gândac-de-frasin, gândacul-frasinului. 2 Cantaridină.
CANTARÍDĂ, cantaride, s. f. Insectă din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care atacă frasinul și liliacul și este folosită în industria farmaceutică; gândacul-frasinului, cățelul-frasinului (Lytta vesicatoria). – Din fr. cantharide, lat. cantharis, -idis.
CANTARÍDĂ, cantaride, s. f. Insectă din ordinul coleopterelor, verde-aurie, cu miros caracteristic, care atacă frasinul și liliacul și care este folosită în industria farmaceutică: gândacul-frasinului, gândac-de-frasin, cățel-de-frasin, cățelul-frasinului (Lytta vesicatoria). – Din fr. cantharide, lat. cantharis, -idis.
CANTARÍDĂ, cantaride, s. f. Gîndac verde-auriu din ordinul coleopterelor, cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor (Lytta vesicatoria).
CANTARÍDĂ, cantaride, s. f. Gândac verde-auriu, cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor; are întrebuințări în medicină (Lytta vesicatoria). – Fr. cantharide (lat. lit. cantharis, -idis).
cantarídă (coleopter) s. f., g.-d. art. cantarídei; pl. cantaríde
cantarídă s. f., g.-d. art. cantarídei; pl. cantaríde
CANTARÍDĂ s. (ENTOM.; Lytta vesicatoria) gândac-de-frasin, (reg.) cățelul-frasinului, gândac-de-turbă, mâța-popii.
CANTARÍDĂ s.f. Gândac coleopter verde-auriu cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor și care, uscat și pisat, este folosit la prepararea unor medicamente. [< fr. cantharide, cf. lat. cantharis].
CANTARÍDĂ s. f. coleopter verde-auriu cu miros caracteristic, care cauzează desfrunzirea frasinilor. (< fr. cantharide)
CANTARÍDĂ ~e f. Insectă, având culoare verde-aurie și miros caracteristic, din al cărei corp uscat se extrage o substanță folosită în industria farmaceutică; gândacul-frasinului. /<fr. cantharide, lat. cantharis, ~idis
cantaridă f. sau gândac de turbat, insectă coleopteră verde-aurie al cării corp pulverizat servă în spițerie la facerea vezicătorilor.
*cantarídă f., pl. e (vgr. kántharis, -ídos, d. kántharos, cărăbuș). Un gîndăcel verde auriŭ care abundă în regiunile mediteranee și care trăĭește și pin România pe frunzele frasinuluĭ (lýtha vesicatória saŭ cántharis). Uscat și pulverizat, se întrebuințează la facerea vezicătorilor și ca afrodiziac.
CANTARI s. (ENTOM.; Lytta vesicatoria) gîndac-de-frasin, (reg.) cățelul-frasinului, gîndac-de-turbă, mîța-popii.

cantaridă dex

Intrare: cantaridă
cantaridă substantiv feminin