Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru cantabilitate

cantabilitáte sf [At: DEX2 / Pl: ~tăți / E: cantabil + -itate] 1 Însușire a unei piese muzicale sau a unei teme dintr-o compoziție vocală sau instrumentală de a avea o linie melodică expresivă. 2 (D. versuri) Muzicalitate.
CANTABILITÁTE s. f. Însușire a unei piese muzicale sau a unei teme dintr-o compoziție vocală sau instrumentală de a avea o linie melodică expresivă. ♦ Calitate a versurilor de a fi muzicale; muzicalitate. – Cantabil + suf. -itate. Cf. it. cantabilità.
CANTABILITÁTE s. f. Însușire a unei piese muzicale sau a unei teme dintr-o compoziție vocală sau instrumentală de a avea o linie melodică expresivă. ♦ Calitate a versurilor de a fi muzicale; muzicalitate. – Cantabil + suf. -itate. Cf. it. cantabilita.
cantabilitáte s. f., g.-d. art. cantabilitắții
cantabilitáte s. f., g.-d. art. cantabilității
CANTABILITÁTE s. melodicitate, muzicalitate. (~ unor versuri.)
CANTABILITÁTE s.f. Însușire a unei piese muzicale de a avea o linie melodică expresivă; (lit.) calitate a versurilor de a fi muzicale; muzicalitate. [Cf. it. cantabilità].
CANTABILITÁTE s. f. 1. însușire a unei piese muzicale de a avea o linie melodică expresivă. 2. calitate a versurilor de a fi muzicale. (< it. cantabilità)
CANTABILITATE s. melodicitate, muzicalitate. (~ unor versuri.)
cantabilitate, proprietate a unei melodii sau a unei lucrări muzicale sau instrumentale de „a fi cântată”, de a se desfășura în cele mai comode registre (1) ale vocilor (1) sau instrumentelor, de a se compune din intervale* muzicale ușor de intonat și din valori* ritmice moderate, de a avea cursivitate și expresivitate.

cantabilitate definitie

cantabilitate dex

Intrare: cantabilitate
cantabilitate substantiv feminin