Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru camfor

cámfor sn [At: BANUȘ, P. 29 / V: cánf~, cánforă sf / E: ngr ϰάμφορα] 1 Substanță organică, incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, extrasă din arborele de camfor (2) sau fabricată pe cale sintetică și utilizată (sub formă de ulei camforat) în medicină, ca stimulent al centrilor nervoși vasomotori și al aparatului respirator și la fabricarea celuloidului. 2 Arbore exotic din care se extrage camforul (1) Si: laur de China (Cinnamonum camfora). 3 Mentă (2) (Mentha piperita).
gamfor sm vz camfor
CÁMFOR s. n. Substanță organică, incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, extrasă din frunzele unui arbore exotic (Cinnamonum camphora) sau fabricată pe cale sintetică și utilizată (sub formă de ulei camforat) în medicină ca stimulent al centrilor nervoși vasomotori și al aparatului respirator și la fabricarea celuloidului. – Din ngr. kámfora.
CÁMFOR s. n. Substanță organică, incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, extrasă din lemnul unui arbore exotic (Cinnamonum camphora) sau fabricată pe cale sintetică și utilizată (sub formă de ulei camforat) în medicină ca stimulent al centrilor nervoși vasomotori și al aparatului respirator și la fabricarea celuloidului. – Din ngr. kámfora.
CÁMFOR s. n. Substanță incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, caustic, extrasă din lemnul unui arbore originar din sud-estul Asiei sau preparată pe cale sintetică din prelucrarea terebentinei; este folosită în medicină ca antispasmodic și stimulent al inimii și al sistemului nervos. Camfor am sub lăibăraș. BANUȘ, B. 29.
CÁMFOR s. n. Substanță incoloră, volatilă, cu miros caracteristic și cu gust amar, extrasă din lemnul unui arbore exotic (Cinnamonum camphora) sau fabricată pe cale sintetică, cu numeroase folosiri în medicină și la fabricarea celuloidului. – Ngr. kanfora (< it.).
cámfor s. n.
cámfor s. n.
CÁMFOR s.n. Substanță cristalizată, incoloră, cu miros caracteristic, care se extrage din lemnul unui arbore tropical sau se prepară sintetic. [< ngr. kamfora, cf. it. canfora, lat. med. camphora, ar. kafur].
cámfor s. n. – Substanță organică extrasă din lemnul unui arbore exotic, folosită în medicină. – Mr. camfură. Lat. camphora (sec. XIX); în mr. din ngr. ϰάμωορα. – Der. camforat, adj. (care conține camfor).
CÁMFOR n. Substanță organică cristalizată, incoloră, cu miros caracteristic și gust amar, folosită în medicină și în industria celuloidului. /<ngr. kámfora
camfor n. substanță albă, volatilă și cu mirosul tare; se întrebuințează în medicină în contra inflamațiunilor; camforul omoară sau alungă insectele vătămătoare.
*camfor-, V. canfor-.
CINNAMOMUM Blume, SCORȚIȘOARĂ, CAMFOR, fam. Lauraceae. Gen originar din Asia, Australia, cca 280 specii, arbuști sau arbori aromatici, ramificați la bază, totdeauna verzi, ramurile aplecate, opuse, cilindrice, glabre, la unele specii pîslos-păroase, în tinerețe acoperite cu frunze delicate de culoare roz, persistente, strălucitoare, coriacee, eliptic-lanceolate. Flori mici, albe, albe-gălbui.
Cinnamomum camphora Nees et Eberm. (syn. Laurus camphora L.) « Camfor ». Specie cu flori mici, albe. Frunze persistente, coriacee, 3-nervate, Din lemnul arborelui sau arbustului se extrage camforul care se folosește în medicină.

camfor definitie

camfor dex

Intrare: camfor
camfor substantiv neutru
gamfor