Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru camerier

cameriér sm [At: GHICA, S. 383 / P: ~ri-er / Pl: ~i / E: fr camérier] (Iuz) 1 Valet. 2 Camerist. 3-4 Cămăraș (1-2).
CAMERIÉR, camerieri, s. m. (Ieșit din uz) Om de serviciu care avea grijă de camera de culcare și de îmbrăcămintea stăpânului; fecior, valet. [Pr.: -ri-er] – Din fr. camérier.
CAMERIÉR, camerieri, s. m. (Ieșit din uz) Om de serviciu care avea grijă de camera de culcare și de îmbrăcămintea stăpânului; fecior, valet. [Pr.: -ri-er] – Din fr. camérier.
CAMERIÉR, camerieri, s. m. (Învechit) Om de serviciu care se îngrijea de camera de culcare și de îmbrăcămintea stăpînului. V. fecior, valet. După ce s-a aruncat ancora... am espeduit (= expediat) pe singurul meu tovarăș de călătorie, un servitor francez, un fost spahiu, care-mi servea de camerier. GHICA, S. 383. – Pronunțat: -ri-er.
CAMERIÉR, camerieri, s. m. (Ieșit din uz) Om de serviciu care se îngrijea de camera de culcare și de îmbrăcămintea stăpânului. [Pr.: -ri-er] – Fr. camérier.
cameriér (-ri-er) (înv.) s. m., pl. cameriéri
cameriér s. m. (sil. -ri-er), pl. cameriéri
CAMERIÉR s. v. fecior, lacheu, valet.
CAMERIÉR s.m. (Ieșit din uz) Om de serviciu care îngrijește dormitorul și îmbrăcămintea stăpânului; fecior, valet. [Pron. -ri-er. / cf. fr. camérier, it. cameriere].
CAMERIÉR s. m. servitor ce îngrijea de camera de dormit și de îmbrăcămintea stăpânului; lacheu, valet. (< fr. camérier)
CAMERIÉR ~i m. înv. Servitor care avea în grijă dormitorul și îmbrăcămintea stăpânului. [Sil. -ri-er] /<fr. camérier
camerier m. ofițer papal.
*cameriér, -ă s. (fr. camérier, -ière, d. it. cameriere, -era). Fecĭor de casă (odăĭaș), fată’n casă (servitor, servitoare în casă). Ofițeru camereĭ papeĭ. V. camardiner, cămăraș, cĭocoĭ, postelnic.
camerier s. v. FECIOR. LACHEU. VALET.

camerier definitie

camerier dex

Intrare: camerier
camerier substantiv masculin
  • silabisire: -ri-er