Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru camee

camée sf [At: DEȘLIU, G. 41 / Pl: ~ / E: fr camée] 1 Piatră dură, cu multe straturi divers colorate, sculptată în relief, cu o figură sau cu un motiv decorativ, folosită ca podoabă. 2 Sculptură monocromă, imitând o camee (1).
CAMÉE, camee, s. f. 1. Piatră dură (cu multe strate divers colorate), sculptată în relief cu o figură sau cu un motiv decorativ, folosită ca podoabă. 2. Sculptură monocromă imitând o camee (1). – Din fr. camée.
CAMÉE, camee, s. f. 1. Piatră dură (cu multe straturi divers colorate), sculptată în relief cu o figură sau cu un motiv decorativ, folosită ca podoabă. 2. Sculptură monocromă imitând o camee (1). – Din fr. camée.
CAMÉE, camee, s. f. Piatră fină (agat, onix etc.), decorată cu o figură sau cu un motiv executat în relief și folosită ca podoabă. Găsi și colierul de camee galbene încadrate în perle mici, pe care i-l ceruse de atîtea ori Eleonorei. DUMITRIU, B. F. 95.
CAMÉE, camee, s. f. Piatră fină, sculptată cu o figură sau cu un motiv decorativ, servind ca podoabă. – Fr. camée.
camée s. f., art. caméea, g.-d. art. caméei; pl. camée
camée s. f., art. caméea, g.-d. art. caméei; pl. camée
CAMÉE s.f. Piatră fină, împodobită cu o figură sau cu un motiv decorativ în relief. [Pron. -me-e. / < fr. camée, cf. it. cameo].
CAMÉE s. f. piatră fină, împodobită cu o figură sau cu un motiv decorativ în relief. (< fr. camée)
CAMÉE ~ f. Obiect de podoabă din piatră fină, cu o figură sau cu un motiv decorativ în relief. [Art. cameea; G.-D. cameei; Sil. -me-e] /<fr. camée
camee f. piatră scumpă de diferite colori și sculptată în relief.

camee definitie

camee dex

Intrare: camee
camee substantiv feminin