Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru camă

cámă2 sf [At: DEX2 / Pl: ~me / E: fr came] 1-2 Proeminență sau șanț pe suprafața unui disc sau a unui cilindru, care asigură deplasarea periodică a unei tije sprijinite pe ea.
cámă1 sf [At: DA ms / Pl: ~me / E: fr kama] (Reg) Pumnal mare.
CÁMĂ, came, s. f. Proeminență pe fața unui obiect cilindric care determină deplasarea altui obiect. – Din fr. came.
CÁMĂ, came, s. f. Proeminență sau șanț pe suprafața unui disc sau a unui cilindru, care asigură deplasarea periodică a unei tije sprijinite pe ea. – Din fr. came.
CÁMĂ, came, s. f. Proeminență pe suprafața unui obiect cilindric, care asigură o deplasarea rectilinie altui obiect cu care este angrenat. – Fr. came.
cámă s. f., g.-d. art. cámei; pl. cáme
cámă s. f., g.-d. art. cámei; pl. cáme
CÁMĂ s.f. Proeminență pe un ax care servește spre a ridica, pentru o anumită fracțiune din perioada de mișcare a axului, o pârghie ce se sprijină de ea. [< germ. Kamm, fr. came].
CÁMĂ s. f. proeminență pe un ax servind spre a ridica, pentru o anumită fracțiune din perioada de mișcare a axului, o tijă. (< fr. came)
CÁMĂ ~e f. Proeminență pe suprafața unui ax sau a unui disc care servește la deplasarea periodică a unui organ. /<fr. came
cámă f., pl. e (turc. kama). Dun. de jos. Pumnal mare.
CÁMĂ (< fr.) s. f. (TEHN.) Element al unui mecanism cu profil determinat de o curbă plană sau spațială, care servește la transmiterea mișcării unui organ urmăritor (tachet), cu care formează un cuplu cinematic.

camă definitie

camă dex

Intrare: camă
camă substantiv feminin