Dicționare ale limbii române

6 definiții pentru calotipie

calotipíe sf [At: DN3 / Pl: ~ii / E: fr calotypie] Vechi procedeu de fotografiere în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare.
calotipíe s. f., art. calotipía, g.-d. calotipíi, art. calotipíei
calotipíe s. f., art. calotipía, g.-d. calotipíi, art. calotipíei
CALOTIPÍE s.f. Vechi procedeu de fotografiere, în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare. [Gen. -iei. / < fr. calotypie, cf. gr. kalos – frumos, typos – urmă].
CALOTIPÍE s. f. vechi procedeu de fotografiere în care se folosea clorura de argint ca sensibilizator și cea de sodiu, sau iodura de potasiu pentru fixare. (< fr. calotypie)
CALO- „frumos, simetric”. ◊ gr. kallos „frumusețe” > fr. callo-, engl. id. > rom. calo-. □ ~fil1 (v. -fil1), adj., iubitor de frumos; ~fil2 (v. -fil2), adj., cu frunze simetrice; ~filie (v. -filie1), s. f., preocupare pentru scrisul frumos, caligrafic; ~manie (v. -manie), s. f., preocupare patologică pentru propria-i frumusețe; ~podiu (v. -podiu), s. n., bractee mare care învelește unele inflorescențe; ~tipie (v. -tipie), s. f., procedeu de fotografiere, care utilizează clorura de argint ca sensibilizator și clorura de sodiu sau iodura de potasiu pentru fixare.

calotipie definitie

calotipie dex

Intrare: calotipie
calotipie substantiv feminin