Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru calorimetrie

calorimetríe sf [At: MARIAN – ȚIȚEICA, FIZ. II, 103 / Pl: ~ii / E: fr calorimétrie] Domeniu al fizicii care se ocupă cu metodele de măsurare a cantităților de căldură.
CALORIMETRÍE s. f. Domeniu al fizicii care se ocupă cu metodele de măsurare a căldurii. – Din fr. calorimétrie.
CALORIMETRÍE s. f. Domeniu al fizicii care se ocupă cu metodele de măsurare a cantităților de căldură. – Din fr. calorimétrie.
CALORIMETRÍE s. f. Parte a fizicii care se ocupă cu metodele de măsurare a cantităților de căldură.
CALORIMETRÍE s. f. Parte a fizicii care se ocupă cu metodele de măsurare a cantităților de căldură. – Fr. calorimétrie.
calorimetríe (-me-tri-) s. f., art. calorimetría, g.-d. calorimetríi, art. calorimetríei
calorimetríe s. f. (sil. -tri-), art. calorimetría, g.-d. calorimetríi, art. calorimetríei
CALORIMETRÍE s.f. Capitol al fizicii, disciplină care studiază metodele de măsurare a căldurii. ♦ Metodă de măsurare a cantității de căldură consumate de către corpul uman. [Gen. -iei. / < fr. calorimétrie].
CALORIMETRÍE s. f. parte a fizicii care studiază metodele de măsurare a căldurii. ◊ metodă de măsurare a cantității de căldură consumate de către corpul uman. (< fr. calorimétrie)
CALORIMETRÍE f. Ramură a fizicii care se ocupă cu studiul metodelor de măsurare a cantității de căldură emanate sau absorbite de un corp. [Art. calorimetria; G.-D. calorimetriei; Sil. -ri-e] /<fr. calorimétrie
CALORI- „căldură, radiație, călduros, caloric”. ◊ L. calor, oris „căldură” > fr. calori-, it. id., engl. id. > rom. calori-. □ ~fer (v. -fer), adj., s. n., 1. adj., Care transportă sau care răspîndește căldură. 2. s. n., Instalație de încălzire centrală, producătoare de căldură; ~fug (v. -fug), adj., s. n., (agent sau material) rău conducător de căldură; ~gen (v. -gen2), adj., care produce energie calorică; ~metrie (v. -metrie1), s. f., 1. Disciplină care studiază metodele de măsurare a cantității de căldură. 2. Metodă de măsurare a cantității de căldură consumate de corpul uman; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Instrument folosit pentru măsurarea cantităților de căldură produse sau absorbite de corpuri. 2. Aparat pentru determinarea valorii calorice a alimentelor.

calorimetrie definitie

calorimetrie dex

Intrare: calorimetrie
calorimetrie substantiv feminin
  • silabisire: -tri-