Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru calorific

calorífic, ~ă a [At: ENC. TEHN. 263 / Pl: ~ici, ~ ice / E: fr calorifique, lat calorificus] 1 Care produce căldură. 2 (Îs) Putere ~ ă Cantitatea de căldură dezvoltată de un kilogram de combustibil care arde complet.
CALORÍFIC, -Ă, calorifici, -ce, adj. Care produce sau transportă căldură. Putere calorifică = căldură degajată prin arderea completă a unității de masă sau de volum dintr-un combustibil. – Din fr. calorifique, lat. calorificus.
CALORÍFIC, -Ă, calorifici, -ce, adj. Care produce căldură. ◊ Putere calorifică = cantitate de căldură dezvoltată de un kilogram de combustibil când arde complet. – Din fr. calorifique, lat. calorificus.
CALORÍFIC, -Ă, calorifici, -e, adj. Care dă, dezvoltă sau emană căldură, Putere calorifică = cantitatea de căldură dezvoltată de un kg de combustibil la arderea completă. Valoarea unui combustibil este determinată de puterea lui calorifică și de temperatura pe care o poate produce în timpul arderii.
calorífic adj. m., pl. calorífici; f. calorífică, pl. calorífice
calorífic adj. m., pl. calorífici; f. sg. calorífică, pl. calorífice
Calorific ≠ frigorific
CALORÍFIC, -Ă adj. Care emană, care dezvoltă căldură. ◊ Putere calorifică = cantitatea de căldură dezvoltată de 1 kg de combustibil care arde complet. [< fr. calorifique, cf. lat. calor – căldură, facere – a face].
CALORÍFIC, -Ă adj. care emană, dezvoltă căldură. ♦ putere ~ă = cantitate de căldură dezvoltată de 1 kg de combustibil care arde complet. (< fr. calorifique)
CALORÍFIC ~că (~ci, ~ce) Care produce sau transportă căldură; calorigen. Raze ~ce. /<lat. calorificus, fr. calorifique
calorific a. care produce căldură: raze calorifice.
*calorífic, -ă adj. (lat. caloríficus, d. calor, căldură, și fácere, a face). Fiz. Care produce căldură: raze calorifice.
CALORIFÍC, -Ă (< fr., lat.) adj. Care produce sau transportă căldură. ◊ Putere c. = căldură degajată prin arderea completă a unității de masă sau de volum dintr-un combustibil; căldură de ardere, căldură de combustie.

calorific definitie

calorific dex

Intrare: calorific
calorific adjectiv