Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru calorie

caloríe sf [At: MARIAN – ȚIȚEICA, FIZ. 93 / Pl: ~ii / E: fr calorie] 1 Unitate de măsură egală cu cantitatea de căldură care ridică temperatura unui gram de apă distilată, de la 19,5°, la 20,5°C. 2 Cantitate de căldură egală cu o calorie (1). 3 Unitate de măsură care indică valoarea energetică a unui aliment.
CALORÍE, calorii, s. f. Unitate de măsură pentru energia termică egală cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă distilată de la 19,5° la 20,5°C; unitate de măsură care indică valoarea energetică a unui aliment. ◊ (Fiz.) Calorie mare = kilocalorie. – Din fr. calorie.
CALORÍE, calorii, s. f. Unitate de măsură egală cu cantitatea de căldură care ridică temperatura unui gram de apă distilată de la 19,5 la 20,5 °C; unitate de măsură care indică valoarea energetică a unui aliment. ◊ (Fiz.) Calorie mare = kilocalorie. – Din fr. calorie.
CALORÍE, calorii, s. f. Unitate de măsură pentru evaluarea cantităților de căldură, egală cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica cu un grad Celsius, de la 14,5° la 15,5°, temperatura unui gram de apă (calorie mică) sau a unui kilogram de apă (calorie mare, egală cu o mie de calorii mici). Caloria se folosește mai ales la evaluarea căldurii specifice a diferitelor corpuri.
CALORÍE, calorii, s. f. Unitate de măsură a cantităților de căldură, egală cu cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă de la 19,5° la 20,5°; (sens curent) cantitatea de energie pe care o produc în corpul omului alimentele, în cursul transformării pe care o suferă în organism. – Fr. calorie.
caloríe s. f., art. caloría, g.-d. art. caloríei; pl. caloríi, art. caloríile; simb. cal
caloríe s. f., art. caloría, g.-d. art. caloríei; pl. caloríi, art. caloríile; simb. cal
CALORIE MÁRE s. v. kilocalorie.
CALORÍE s.f. Unitate de măsură a căldurii, reprezentând cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă cu un grad centigrad.; (curent) cantitatea de energie pe care o dezvoltă în corpul omului alimentele în procesul anabolismului. [Gen. -iei. / < fr. calorie, cf. lat. calor – căldură].
CALORÍE s. f. unitate de măsură a căldurii, cantitatea de căldură necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă distilată cu un grad centigrad; unitate de măsură a energiei pe care o dezvoltă în corp alimentele în procesul anabolismului. (< fr. calorie)
CALORÍE ~i f. 1) fiz. Unitate de măsură a energiei termice, egală cu căldura necesară pentru a ridica temperatura unui gram de apă distilată de la 19,5° la 20,5°C la presiune normală. 2) Unitate de măsură care indică energia furnizată organismului de un aliment. [Art. caloria; G.-D. caloriei; Sil. -ri-e] /<fr. calorie
calorie f. unitate de căldură, cantitate de căldură necesară spre a ridica cu un grad temperatura unui kilogram de apă.
*calorie f. (fr. calorie, d. lat. calor, căldură). Fiz. Cantitatea de căldură necesară să rîdice c’un grad centigrad temperatura unuĭ litru de apă.
CALORIE MARE s. (FIZ.) kilocalorie.

calorie definitie

calorie dex

Intrare: calorie
calorie substantiv feminin