Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru caldarâm

caldarấm sn [At: (a. 1715) ȘIO / V: ~dâr~ ~ dăr~, căldăr~ / Pl: ~uri / E: tc kaldyrym] (Tem) 1 Pavaj executat cu bolovani, cuburi de piatră sau cu bucăți de lemn așezate pe un pat de nisip. 2 (Pex) Drum pavat sau asfaltat.
caldârấm sn vz caldarâm
CALDARẤM, caldarâmuri, s. n. Pavaj din bolovani, cuburi etc. de piatră sau (în trecut) din bucăți de lemn așezate pe un pat de nisip; p. ext. drum pavat sau asfaltat. – Din tc. kaldırım.
CALDARẤM, caldarâmuri, s. n. Pavaj executat cu bolovani, cuburi etc. de piatră sau (în trecut) cu bucăți de lemn așezate pe un pat de nisip; p. ext. drum pavat sau asfaltat. – Din tc. kaldırım.
CALDARÎ́M, caldarîmuri, s. n. Pavaj cu piatră (de obicei tăiată și cioplită) pe o stradă, într-o curte etc.; drum pavat sau asfaltat. O parte din casele Celeiului stau pe caldarîm. GALACTION, O. I 119. Între timp pașii se aud mai tare, răsunînd pe caldarîm. SEBASTIAN, T. 271. Picioarele calului par nesigure pe caldarîmul înclinat SAHIA, U.R.S.S. 63.
CALDARẤM, caldarâmuri, s. n. Pavaj executat cu bolovani, cuburi etc. de piatră sau (în trecut) cu bucăți de lemn; p. ext. drum pavat sau asfaltat. – Tc. kaldırım.
caldarấm s. n., pl. caldarấmuri
caldarâm s. n., pl. caldarâmuri
CALDARÂM s. v. pavaj.
caldarîm (caldarîmuri), s. n. – Pavaj, drum pavat. – Mr., megl. căldărmă. Tc. kaldirim (Roesler 894; Șeineanu, II, 76; Meyer 167; Lokotsch 1028; Ronzevalle 129; Bogrea, Dacor., II, 653); cf. ngr. ϰαλντερίμι, alb. kaldram, bg. kăldărăm, bg., sb. kaldrma. – Der. caldarîmgiu, s. m. (muncitor care se ocupă cu executarea caldarîmurilor).
CALDARÂM ~uri n. 1) Strat de blocuri (din lemn, din piatră etc.) cu care se acoperă un drum sau un teren; pavaj. 2) Drum sau teren acoperit cu un astfel de strat; pavaj. /<turc. kaldirim
caldarâm n. loc sau drum pavat. [Turc. KALDYRYM].
caldarî́m n., pl. urĭ (turc. kaldyrym). Munt. Pavaj.
CALDARÎM s. pavaj, (ieșit din uz) pavea, (înv.) pod, (latinism înv.) paviment. (Căruța mergea pe ~.)
a o ține pe caldarâm expr. a se prostitua ieftin.

caldarâm definitie

caldarâm dex

Intrare: caldarâm
caldarâm substantiv neutru