Dicționare ale limbii române

20 definiții pentru calcografie

calcografie, ~ă a [At: DEX2 / Pl: ~ici, -ice / E: fr calcographique] 1-2 Care aparține calcografiei (1-2). 3-4 Referitor la calcografie (1-2). 5-6 Specific calcografiei (1-2). 7-8 Care provine de la calcografie (1-2).
calcografíe sf [At: DEX2 / Pl: ~ii / E: fr calcographie] 1 Procedeu de reproducere grafică prin tipar a unor imagini gravate pe clișee de zinc săpate în adâncime Si: tipar adânc. 2 Metodă microscopică de studiu a unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere opace cu ajutorul luminii.
CALCOGRAFIÁ, calcografiez, vb. I. Tranz. A reproduce prin calcografiere. [Pr.: -fi-a] – Din fr. chalcographier.
CALCOGRAFÍE s. f. 1. Cel mai vechi procedeu de tipărire cu forme pe a căror suprafață netedă este gravată imaginea propriu-zisă; tipar adânc. 2. Metodă microscopică de studiu a unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere opace cu ajutorul luminii reflectate. – Din fr. chalcographie.
CALCOGRAFIÁ, calcografiez, vb. I. Tranz. A reproduce prin calcografiere. [Pr.: -fi-a] – Din fr. chalcographier.
CALCOGRAFÍE s. f. 1. Procedeu de reproducere grafică prin tipar a unor imagini gravate pe clișee de zinc săpate în adâncime; tipar adânc. 2. Metodă microscopică de studiu a unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere opace cu ajutorul luminii reflectate. – Din fr. chalcographie.
CALCOGRAFÍE s. f. Sistem de reproducere grafică a originalelor liniare cu ajutorul unor clișee de metal gravate, la care suprafața care imprimă se găsește sub suprafața plăcii sau a cilindrului metalic.
CALCOGRAFÍE s. f. Sistem de reproducere grafică a originalelor cu ajutorul unor clișee de metal gravate în adâncime, a căror parte care imprimă se găsește sub suprafața plăcii sau a cilindrului metalic; tipar adânc. – Fr. chalcographie.
calcografíe (-co-gra-) s. f., art. calcografía, g.-d. calcografíi, art. calcografíei
calcografiá vb., ind. prez. 1 sg. calcografiéz, 3 sg. și pl. calcografiáză
calcografíe s. f. (sil. -gra-), art. calcografía, g.-d. calcografíi, art. calcografíei
CALCOGRAFÍE s. (TIPOGR.) tifdruc, tipar adânc.
CALCOGRAFIÁ vb. I. tr. A reproduce prin calcografie. [Pron. -fi-a, p.i.,3,6 -iază, ger. -iind. / < fr. chalcographier].
CALCOGRAFÍE s.f. 1. Procedeu de reproducere a desenelor cu ajutorul unor clișee metalice gravate după conturul originalului; tipar înalt, tifdruc. 2. Metodă microscopică de studiu al unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere, opace, cu ajutorul luminii reflectate. [Gen. -iei. / < fr. chalcographie].
CALCOGRAFIÁ vb. tr. a reproduce prin calcografie. (< fr. chalcographier)
CALCOGRAFÍE s. f. 1. procedeu de reproducere a desenelor cu clișee metalice gravate după conturul originalului; tipar înalt, tifdruc. 2. metodă microscopică de studiu al unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere, opace, cu ajutorul luminii reflectate. (< fr. chalcographie)
CALCOGRAFÍE f. Procedeu de reproducere grafică a unor imagini cu ajutorul clișeelor gravate în adâncime; tipar adânc. [Art. calcografia; G.-D. calcografiei; Sil. -fi-e] /<fr. chalcographie
*halcografíe f. (d. vgr. halkós, aramă, și grafíe). Arta de a grava pe metal. – Și calc-.
CALCOGRAFIE s. (TIPOGR.) tifdruc, tipar adînc.
CALCO- „aramă, fier, metal, sulf”. ◊ gr. khalkos „aramă, bronz, fier” > fr. chalco-, engl. id., germ. chalko- > rom. calco-. □ ~fil (v. -fil2), adj., (despre elemente chimice) care prezintă o afinitate deosebită pentru sulf; ~graf (v. -graf), s. m., specialist în calcografie; ~grafie (v. -grafie), s. f., 1. Procedeu de reproducere grafică a imaginilor cu ajutorul unor clișee metalice gravate. 2. Metodă microscopică de studiu a unei secțiuni lustruite a mineralelor metalifere opace, cu ajutorul luminii reflectate; ~sferă (v. -sferă), s. f., strat geologic situat între litosferă și barisferă, caracterizat prin concentrarea sulfurii de fier și a elementelor cu afinitate pentru sulf; ~tipie (v. -tipie), s. f., procedeu grafic de reproducere, constînd în gravarea, pe cale chimică, a desenului pe o placă de zinc.

calcografie definitie

calcografie dex

Intrare: calcografia
calcografia verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: calcografie
calcografie substantiv feminin
  • silabisire: -gra-