Dicționare ale limbii române

2 intrări

18 definiții pentru calcină

CALCINÁ, calcinez, vb. I. Tranz. A transforma o substanță chimică în alta prin încălzirea ei la o temperatură înaltă în scopul eliminării apei, al înlăturării unor compuși volatili, al oxidării etc. – Din fr. calciner.
CALCÍNĂ s. f. Pulbere galbenă obținută din cositor și plumb, folosită la prepararea unor emailuri și ca abraziv. – Din fr. calcin.
CALCINÁ, calcinez, vb. I. Tranz. A transforma o substanță chimică în alta prin încălzirea ei la o temperatură înaltă în scopul eliminării apei, al înlăturării unor compuși volatili, al oxidării etc. – Din fr. calciner.
CALCÍNĂ, calcine, s. f. Pulbere galbenă obținută din cositor și plumb, folosită la prepararea unor emailuri și ca abraziv. – Din fr. calcin.
CALCINÁ, calcinez, vb. I. Tranz. A supune o substanță oarecare (minereu, cretă, var, sare etc.) acțiunii unui foc intens, pentru a îndepărta substanțele ușoare (ca apa, acidul carbonic etc.); (popular) a prăji.
CALCINÁ, calcinez, vb. I. Tranz. A supune o substanță sau un obiect la o temperatură înaltă pentru a îndepărta substanțele volatile, pentru a produce unele reacții sau pentru a distruge unele substanțe. – Fr. calciner.
calciná (a ~) vb., ind. prez. 3 calcineáză
calcínă s. f., g.-d. art. calcínei
calciná vb., ind. prez. 1 sg. calcinéz, 3 sg. și pl. calcineáză
calcínă s. f., g.-d. art. calcínei; pl. calcíne
CALCINÁ vb. I. tr. A supune o substanță la acțiunea unui foc puternic pentru a o usca; (pop.) a prăji. [< fr. calciner].
CALCÍNĂ s.f. Pulbere galbenă obținută prin oxidarea unui amestec de cositor și plumb, folosită la prepararea emailurilor de faianță și ca abraziv. ♦ Var stins. [Cf. fr. calcin, it. calcina].
CALCINÁ vb. tr. a încălzi o substanță la temperaturi înalte, în scopul transformării ei în altă substanță. ◊ a arde, a carboniza. (< fr. calciner, lat. calcinare)
CALCÍNĂ s. f. pulbere galbenă prin oxidarea unui amestec de cositor și plumb, la prepararea emailurilor de faianță și ca abraziv. (< fr. calcin)
A CALCINÁ ~éz tranz. (substanțe chimice) A supune acțiunii unei temperaturi înalte (în vederea eliminării apei, a unor compuși volatili etc.). /<fr. calciner
CALCÍNĂ ~e f. Substanță pulverulentă de culoare galbenă, folosită în prepararea unor emailuri sau ca abraziv. /<fr. calcin
calcinà v. 1. a preface piatra în var nestins; 2. a usca la o căldură foarte ridicată.
*calcinéz v. tr. (fr. calciner, d. lat. calx, calce.) Prefac în calce pin foc intens. Usuc la o căldură intensă.

calcină definitie

calcină dex

Intrare: calcină
calcină substantiv feminin
Intrare: calcina
calcina verb grupa I conjugarea a II-a