Dicționare ale limbii române

21 definiții pentru calcifia

CALCIFIÁ vb. I v. calcifica.
CALCIFICÁ, pers. 3 calcífică, vb. I. Refl. 1. (Despre țesuturi, oase, leziuni pulmonare etc.) A se întări prin depunerea sărurilor de calciu. 2. (Despre substanțe) A se îmbogăți în carbonat de calciu. [Var.: (rar) calcifiá vb. I] – După fr. calcifier.
CALCIFIÁ vb. I v. calcifica.
CALCIFICÁ, pers. 3 calcífică, vb. I. Refl. 1. (Despre țesuturi, oase, leziuni pulmonare etc.) A se întări prin depuneri de săruri de calciu. 2. (Despre diverse substanțe) A se îmbogăți în carbonat de calciu. [Var.: calcifiá vb. I] – După fr. calcifier.
CALCIFIÁ, pers. 3 calcifiază, vb. I. Refl. A se calcifica. – Pronunțat: -fi-a.
CALCIFICÁ, pers. 3 calcifică, vb. I. Refl. (Despre țesuturi, oase, tendoane, leziuri pulmonare, artere etc.) A se întări prin depunere de săruri de calciu.
CALCIFIÁ, pers. 3 calcifiază, vb. I. Refl. A se calcifica. [Pr.: -fi-a] – Din calcifiat.
CALCIFICÁ, pers. 3 calcífică, vb. I. Refl. 1. (Despre țesuturi, oase, leziuni pulmonare etc.) A se întări prin depunere de săruri de calciu. 2. (Despre diverse substanțe) A se îmbogăți în carbonat de calciu. – Din calciu.
calcifiá (a se ~) (rar) (-fi-a) vb. refl., ind. prez. 3 se calcifiáză, 1 pl. ne calcifiém (-fi-em); conj. prez. 3 să se calcifiéze; ger. calcifiíndu-se (-fi-in)
calcificá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se calcífică
calcifiá vb. (sil. -fi-a), ind. prez. 3 sg. și pl. calcifiáză, 1 pl. calcifiém (sil. -fi-em); conj. prez. 3 sg. și pl. calcifiéze; ger. calcifiínd (sil. -fi-ind)
calcificá vb., ind. prez. 3 sg. și pl. calcífică; conj. prez. 3 sg. și pl. calcífice
CALCIFIÁ vb. a se calcifica. (Țesutul s-a ~.)
CALCIFICÁ vb. v. calcifia.
CALCIFIÁ vb. I. v. calcifica.
CALCIFICÁ vb. I. refl. 1. (Despre țesuturi, oase etc.) A se întări prin depunere de săruri de calciu. 2. (Despre substanțe) A se îmbogăți în carbonat de calciu. [Var. calcifia vb. I. / după fr. calcification].
CALCIFIÁ vb. refl. a se calcifica. (după fr. calcifier)
CALCIFICÁ vb. refl. 1. (despre țesuturi) a se întări prin depunere de săruri de calciu; a se calcifia. 2. (despre substanțe) a se îmbogăți în carbonat de calciu. (după fr. calcification)
A SE CALCIFICÁ pers. 3 se calcífică intranz. 1) (despre țesuturi) A se întări prin depunere de calciu. 2) (despre substanțe) A acumula carbonat de calciu. /Din calciu
CALCIFIA vb. a se calcifica. (Țesutul s-a ~.)
CALCIFICA vb. a se calcifia. (O substanță se poate ~.)

calcifia definitie

calcifia dex

Intrare: calcifica
calcifica verb grupa I conjugarea I
calcifia verb grupa I conjugarea a II-a