Dicționare ale limbii române

13 definiții pentru calchia

CALCHIÁ, calchiez, vb. I. Tranz. 1. A reproduce un desen sau o schiță cu ajutorul hârtiei de calc. 2. A forma cuvinte sau expresii noi ori a adăuga un sens nou unui cuvânt printr-un calc (3). [Pr.: -chi-a] – Din fr. calquer.
CALCHIÁ, calchiez, vb. I. Tranz. 1. A reproduce un desen sau o schiță cu ajutorul hârtiei de calc. 2. A forma cuvinte sau expresii noi ori a îmbogăți un cuvânt sau o expresie cu un sens nou cu ajutorul unui calc (3). [Pr.: -chi-a] – Din fr. calquer.
CALCHIÁ, calchiez, vb. I. Tranz. 1. A reproduce un desen sau o schiță cu ajutorul hîrtiei de calc. 2. A forma cuvinte sau expresii, transpunînd din altă limbă elementele de formare; a îmbogăți un cuvînt cu un sens nou după modelul unui cuvînt străin. – Pronunțat: -chi-a.
CALCHIÁ, calchiez, vb. I. Tranz. 1. A reproduce un desen sau o schiță cu ajutorul hârtiei de calc. 2. A forma cuvinte sau expresii transpunând din altă limbă elementele de formare; a îmbogăți un cuvânt cu un sens nou, după modelul unui cuvânt străin. [Pr.: -chi-a] – După fr. calquer.
calchiá (a ~) (-chi-a) vb., ind. prez. 3 calchiáză, 1 pl. calchiém (-chi-em); conj. prez. 3 să calchiéze; ger. calchiínd (-chi-ind)
calchiá vb. (sil. -chi-a), ind. prez. 1 sg. calchiéz, 3 sg. și pl. calchiáză, 1 pl. calchiém (sil. -chi-em); conj. prez. 3 sg. și pl. calchiéze; ger. calchiínd (sil. -chi-ind)
CALCHIÁ vb. a decalca. (A ~ o schiță.)
CALCHIÁ vb. I. tr. 1. A copia (o schiță, un desen etc.) pe hârtie de calc. 2. (Lingv.) A forma un cuvânt sau o expresie printr-un calc lingvistic; a adăuga un sens nou unui cuvânt sub influența unui cuvânt străin. [Pron. -chi-a, p.i. 3,6 -iază, ger. -iind, var. calca vb. I. / < fr. calquer, cf. it. calcare].
CALCHIÁ vb. tr. 1. a copia pe hârtie de calc. 2. a forma cuvinte, expresii noi prin calc (2); a adăuga un sens nou unui cuvânt sub influența unui cuvânt străin; decalca (2). (după fr. calquer)
A CALCHIÁ ~éz tranz. 1) (desene sau schițe tehnice) A copia cu ajutorul hârtiei de calc; a decalca. 2) lingv. (cuvinte, sensuri, expresii etc.) A forma prin calc lingvistic; a decalca. [Sil. -chi-a] /<fr. calquer
calchià v. 1. a face un calc; 2. fig. a reproduce sau a copia exact.
*calchiéz v. tr. (fr. calquer). Barb. V. calc 2.
CALCHIA vb. a decalca. (A ~ o schiță.)

calchia definitie

calchia dex

Intrare: calchia
calchia verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -chi-a