Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru calandru

CALÁNDRU, calandre, s. n. 1. Mașină alcătuită din mai mulți cilindri, printre care se trece un material (hârtie, țesături etc.) pentru a-l subția, netezi, imprima. 2. (Tipogr.) Presă pentru imprimarea în relief pe carton special a matrițelor de stereotipie. – Din fr. calandre.
CALÁNDRU, calandre, s. n. 1. Mașină de finisat sau de apretat țesăturile prin presare la cald. 2. (Tipogr.) Presă pentru imprimarea în relief a matrițelor (de stereotipie) și pentru satinarea hârtiei. – Din fr. calandre.
CALÁNDRU, calandre, s. n. Mașină cu ajutorul căreia se dă țesăturilor apretura, supunîndu-le unei presiuni. ♦ (Tipogr.) Presă cu cilindru servind la imprimarea în relief, pe carton special, a matrițelor (de stereotipie), precum și la satinarea hîrtiei.
CALÁNDRU, calandre, s. n. 1. Mașină de finisat sau de apretat țesăturile, prin presare la cald. 2. (Tipogr.) Presă pentru imprimarea în relief a matrițelor (de stereotipie) și pentru satinarea hârtiei. – Fr. calandre.
calándru s. n., art. calándrul; pl. calándre
calándru s. n., art. calándrul; pl. calándre
CALÁNDRU s.n. 1. Mașină cu mai mulți cilindri metalici rotitori, prin care trece și este presat un material. 2. Presă cu cilindru folosită în tipografie pentru imprimarea în relief, pe carton special, a matrițelor de stereotipie. [< fr. calandre].
CALÁNDRU s. n. 1. mașină cu mai mulți cilindri metalici rotitori, prin care trece și este presat un material. 2. presă cu cilindri în tipografie pentru imprimarea în relief, pe carton special, a matrițelor de stereotipie. (< fr. calandre)
CALÁNDRU ~e n. 1) Mașină cu cilindri rotitori prin care se trece un material flexibil pentru a-l subția, a-l netezi, a-l imprima. 2) tipogr. Presă pentru imprimarea în relief a matrițelor (de stereotipie) și pentru satinarea hârtiei. /<fr. calandre
calandru n. unealtă de satinat hârtia sau de lustruit stofe.
CALÁNDRU, calandre, s. n. Element frontal al unei caroserii auto, plasat între faruri și prevăzut cu prize de aer, prin care se facilitează răcirea motorului și care contribuie, totodată, la personalizarea diverselor modele de automobile. La unele caroserii, calandrul este integrat în capota față. Mai este cunoscut și sub denumirea de grilă radiator, datorită faptului că, în general, în spatele acestuia este plasat radiatorul de răcire a motorului, asigurându-se astfel un schimb mai eficient de căldură. – Din fr. calandre.

calandru definitie

calandru dex

Intrare: calandru
calandru substantiv neutru