Dicționare ale limbii române

21 definiții pentru cafeină

cafeínă sf [At: DEX2 / V: cof~ / E: fr caféine] Alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, din nuci de cola etc., întrebuințat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, cardiac etc.
cofeínă sf vz cafeină
CAFEÍNĂ s. f. v. cofeină.
COFEÍNĂ s. f. Alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, nuci de cola etc., utilizat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, cardiac, în industria alimentară etc. [Var.: cafeínă s. f.] – Din germ. Koffein.
CAFEÍNĂ s. f. Alcaloid extras din boabe de cafea, din frunze de ceai, nuci de cola etc., întrebuințat în medicină ca tonic al sistemului nervos central, cardiac etc. [Var.: cofeínă s. f.] – Din fr. caféine.
COFEÍNĂ s. f. v. cafeină.
CAFEÍNĂ s. f. Substanță extrasă din boabe de cafea și din frunze de ceai, întrebuințată în medicină ca excitant al sistemului nervos și stimulent al inimii. Injecții cu cafeina. – Variantă: cofeínă s. f.
COFEÍNĂ s. f. v. cafeină.
CAFEÍNĂ s. f. Substanță extrasă din boabe de cafea sau din frunze de ceai, întrebuințată în medicină. [Var.: cofeínă s. f.] – Fr. caféine.
cafeínă v. cofeínă
!cofeínă/cafeínă s. f., g.-d. art. cofeínei/cafeínei
cafeínă/cofeínă s. f., g.-d. art. cafeínei/cofeínei
coféină v. cafeină
CAFEÍNĂ s.f. Alcaloid care se extrage din cafea și din ceai, întrebuințat ca excitant al sistemului nervos și ca stimulent al inimii. [Pron. -fe-i-. / < fr. caféine].
COFEÍNĂ s.f. Cafeină. [Pron. -fe-i-. / < germ. Koffein].
CAFEÍNĂ s. f. alcaloid din cafea și ceai, excitant al sistemului nervos și stimulent al inimii; cofeină. (< fr. caféine)
COFEÍNĂ s. f. cafeină. (< germ. Koffein)
CAFEÍNĂ f. Substanță alcaloidă extrasă din cafea (sau din frunze de ceai), folosită în medicină ca stimulent. [G.-D. cafeinei; Sil. -fe-i-; Var. cofeină] /<fr. caféine
cafeina f. alcaloid extras din boabele de cafea.
*cafeínă f. (d. cafea). Un alcaloid extras din cafea. – Și co-.
*cofeínă, V. cafeină.

cafeină definitie

cafeină dex

Intrare: cafeină
cafeină substantiv feminin
cofeină substantiv feminin