Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru cadrilat

cadrilát, ~ă [At: PAS, Z. I, 238 / Pl: ~ați, ~e / E: fr quadrille] 1 a (D. țesături) Cu desene în formă de carouri (diferite). 2-3 smf, a (Om) îmbrăcat cu haine cadrilate (1).
CADRILÁT, -Ă, cadrilați, -te, adj. (Despre țesături, haine etc.) Cu carouri (de culori diferite). – Din fr. quadrillé.
CADRILÁT, -Ă, cadrilați, -te, adj. (Despre țesături) Cu desene în formă de carouri (de culori diferite). – Din fr. quadrillé.
CADRILÁT, -Ă, cadrilați, -te, adj. (Despre țesături) Cu desene din linii drepte care se întretaie formînd pătrate sau romburi, de obicei colorate diferit.
CADRILÁT, -Ă, cadrilați, -te, adj. (Despre țesături) Cu desene în formă de pătrățele sau romburi (de culori diferite). – Fr. quadrillé.
cadrilát (ca-dri-) adj. m., pl. cadriláți; f. cadrilátă, pl. cadriláte
cadrilát adj. m. (sil. -dri-), pl. cadriláți; f. sg. cadrilátă, pl. cadriláte
CADRILÁT, -Ă adj. (Despre țesături, haine) Cu desene rezultate din linii care se întretaie în formă de pătrate sau de romburi. [Cf. fr. quadrillé].
CADRILÁT, -Ă adj. (despre țesături, haine) cu desene rezultate din linii care se întretaie în formă de pătrate sau romburi. (< fr. quadrillé)
A CADRILÁ ~éz tranz. (sfori, covoare) A țese făcând uzoare în formă de pătrate sau de romburi colorate. /<fr. quadriller
CADRILÁT ~tă (~ți, ~te) (despre țesături) Care are desene în formă de carouri contigue. /<fr. quadrillé
cadrilat a. împărțit în mici pătrate colorate: stofă cadrilată. ║ n. stofă cadrilată: perne de cadrilat.
*cadriléz v. tr. (fr. quadriller). Împart pin colorĭ în pătrățele, maĭ ales vorbind de stofe: stofă cadrilată. V. pepită.

cadrilat definitie

cadrilat dex

Intrare: cadrilat
cadrilat adjectiv
  • silabisire: -dri-
Intrare: cadrila
cadrila verb grupa I conjugarea a II-a