Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru cadril

cadríl sn [At: CADE / Pl: ~uri / E: fr quadrille] 1 Dans de origine franceză, cu mișcare lentă, constând dintr-un șir de figuri în cursul cărora partenerii se schimbă între ei. 2 Melodie după care se execută dansul. 3 Dans împreună cu melodia.
CADRÍL, cadriluri, s. n. Dans de origine franceză, cu mișcare lentă, în cursul căruia partenerii se schimbă între ei; melodia după care se execută acest dans. – Din fr. quadrille.
CADRÍL, cadriluri, s. n. Dans de origine franceză, cu mișcare lentă, constând dintr-un șir de figuri în cursul cărora partenerii se schimbă între ei; melodia după care se execută acest dans. – Din fr. quadrille.
CADRÍL, cadriluri, s. n. Numele unui dans constînd dintr-un șir de figuri, în cursul cărora partenerii se schimbă între ei. ♦ Compoziție muzicală după care se execută acest dans.
CADRÍL, cadriluri, s. n. Dans constând dintr-un șir de figuri, în cursul cărora partenerii se schimbă între ei; compoziție muzicală după care se execută acest dans. – Fr. quadrille.
cadríl (ca-dril) s. n., pl. cadríluri
cadríl s. n. (sil. -dril), pl. cadríluri
CADRÍL s.n. Dans în care perechile de dansatori, executând diferite figuri, se schimbă între ele; melodia acestui dans. [Pl. -luri. / cf. rus. kadrili, fr. quadrille, sp. cuadrilla].
CADRÍL s. n. 1. dans vioi, de perechi, dintr-un șir de figuri în măsuri diferite, în care partenerii se schimbă între ei; melodia corespunzătoare. 2. dans popular rusesc, cu mișcare vioaie. (< fr. quadrille, rus. kadrili)
cadríl (cadríluri), s. n. – Dans de origine franceză. Fr. quadrille, din sp. cuadrilla (REW 6921) cf. ngr. ϰαδρίλια.
CADRÍL ~uri n. 1) Dans de origine franceză, executat de patru perechi într-un tempo lent, în timpul căruia partenerii se schimbă între ei. 2) Melodie după care se execută acest dans. /<fr. quadrille
cadril n. 1. grup de patru dănțuitori și de tot atâtea dănțuitoare, executând contradanțuri; 2. bucată de muzică corespunzătoare, cu figurile executate în contradanțuri.
*cadríl n., pl. urĭ și e (fr. quadrille, d. sp. cuadrilla, grupă de 4 persoane, cuadrillo, pătrățel, cuadro, pătrat. V. cadru). Trupă de cavalerĭ într’un caruzel. Contradans compus din grupe de cîte doŭă părechĭ față în față: a juca un cadril. Melodia după care se joacă acest contradans: a cînta un cadril.
cadril (fr. quadrille; sp. cuadrilla) 1. Dans care constă din mai multe figuri (inițial 5) în măsuri* diferite, în cursul căruia partenerii, în grupuri, de câte 2 perechi, se schimbă între ei. În sec. 19 a pătruns în mediul orășenesc al românilor. 2. Dans pop. rusesc, în ritm binar* și mișcare vioaie.

cadril definitie

cadril dex

Intrare: cadril
cadril substantiv neutru
  • silabisire: -dril