Dicționare ale limbii române

2 intrări

16 definiții pentru cașmir

cașmír sn [At: ȘEZ. III, 125 / V: cajm~, ~mériu / Pl: (1, 2) ~uri / E: fr cachemire] 1 Țesătură moale și fină confecționată din lâna caprelor de Cașmir. 2 Îmbrăcăminte confecționată din cașmir (1). 3 (Iuz) Șal făcut din cașmir (1). 4 Rasă de capre crescută în Cașmir și în Tibet pentru părul foarte fin și mătăsos. 5 (Reg; îf ~mériu) Broboadă de cap.
chesmár sms [At: (a. 1794) IORGA, S. D. XI 222 / E: ns cf tc kesmir] (Înv) Cașmir.
CAȘMÍR, (2) cașmiruri, s. n. 1. Rasă de capre crescută în Cașmir și în Tibet pentru părul foarte fin și mătăsos. 2. Țesătură moale și fină confecționată din părul de cașmir (1). – Din fr. cachemire.
CAȘMÍR, (2) cașmiruri, s. n. 1. Rasă de capre crescută în Cașmir și în Tibet pentru părul foarte fin și mătăsos. 2. Țesătură moale și fină confecționată din părul de cașmir (1). – Din fr. cachemire.
CAȘMÍR s. n. Țesătură moale și fină, făcută (la început) din lîna caprelor de Cașmir (regiune în India). De cîte ori pe prispă, în amurg, cînd se lăsa răcoare, nu i-a împrumutat tartanul ei de cașmir. BASSARABESCU, V. 18. Un divan cu trepte acoperit de cașmir ros de vreme, cu nenumărate perne, ținea peretele din fund. ANGHEL-IOSIF, C. L. 75. Are tata patru boi, Și din patru vinde doi... Să-mi fac rochii de cașmir. ȘEZ. III 125.
CAȘMÍR s. n. Țesătură moale și fină, făcută din lâna caprelor (de Cașmir). – Fr. cachemire.
cașmír s. n., (sorturi) pl. cașmíruri
Cașmír (nume de loc) s. propriu n.
cașmír s. n., (sorturi) pl. cașmíruri
CAȘMÍR s.n. Rasă de capre, originară din Cașmir și Tibet, cu păr moale și mătăsos. ♦ Țesătură fină, care se făcea la început din părul acestei capre. [Pl. -ruri. / < fr. cachemire, cf. Cașmir – stat în nordul Indiei].
CAȘMÍR s. n. 1. rasă de capre, din Cașmir și Tibet, fără coarne, cu păr moale și mătăsos. 2. țesătură fină, care se făcea la început din părul acestei capre. (< fr. cachemire)
cașmír (cașmíruri), s. n.1. Rasă de capre crescute în Cașmir. – 2. Țesătură fină confecționată din părul de cașmir. Fr. cachemire. – Der. chesmeriu, adj. (înv., de cașmir), din tc. Keșmir.
CAȘMÍR ~uri n. 1) Rasă de capre, originare din Cașmir și Tibet, crescute pentru lâna moale și mătăsoasă. 2) Țesătură confecționată din lâna acestor capre. /<fr. cachemire
cașmir n. 1. țesătură scumpă făcută din părul caprelor sau al oilor din Tibet; 2. șal de cașmir.
Cașmir n. regat al Aziei, în Himalaya: 3 mil. loc., străbătut de Indu, cu cap. Cașmir. Aliat cu Englezii. Șaluri renumite.
*cașmír n., pl. urĭ (fr. cachemire, cașmir, șal de Cașmir, de la orașu Cașmir din India). O stofă supțire de lînă, neagră orĭ cafenie, ripsată orĭ nu.

cașmir definitie

cașmir dex

Intrare: cașmir
cașmir substantiv neutru
Intrare: Cașmir
Cașmir