Dicționare ale limbii române

17 definiții pentru călifar

călifár sm [At: DAVIDOGLU, O. 24 / V: cal- / Pl: ~i / E: bgкaлeфap] 1 Specie de păsări migratoare acvatice, înrudite cu rațele și gâștele, cu penele albe, negre sau ruginii (Tadorna tadorna). 2 Specie de păsări migratoare acvatice, înrudite cu rațele și gâștele, cu penele roșii-ruginii (Tadorna ferruginea). 3 (Îs) ~ alb (Casarea cornuta). 4 (Îs) ~roșu (Casarea rutila). 5 Specie de porumbel domestic, care seamănă la pene cu călifarul, nedefinită mai îndeaproape. 6 (Reg) Lucru bun.
gâlifar sm vz călifar
CĂLIFÁR, călifari, s. m. 1. Numele a două specii de păsări migratoare acvatice, asemănătoare cu rațele și cu gâștele: una cu pene albe, negre sau ruginii (Tadorna tadorna), cealaltă cu pene roșii-ruginii (Tadorna ferruginea). 2. Specie de porumbel domestic. – Din bg. kalefar.
CĂLIFÁR, călifari, s. m. 1. Numele a două specii de păsări migratoare acvatice, asemănătoare cu rațele și cu gâștele: una cu pene albe, negre sau ruginii (Tadorna tadorna), cealaltă cu pene roșii-ruginii (Tadorna ferruginea). 2. Specie de porumbel domestic. – Din bg. kalefar.
CĂLIFÁR, călifari, s. m. 1. Soi de rață sălbatică cu pene frumoase ruginii (călifar roșu) sau albe pe spate și pe aripi și negre-verzui pe cap (călifar alb) (Tadorna tadorna). Pe această gîrlișoară puiază călifarii.
CĂLIFÁR, călifari, s. m. 1. Numele a două specii de păsări acvatice asemănătoare cu rața, una cu pene albe, negre sau ruginii (Tadorna tadorna), cealaltă cu pene roșii-ruginii (Tadorna casarca). 2. Specie de porumbel domestic. – Bg. kalefar.
călifár s. m., pl. călifári
călifár s. m., pl. călifári
CĂLIFÁR s. (ORNIT.; Tadorna tadorna și ferruginea) (reg.) caharcă.
călifár (călifári), s. m. – Pasăre de apă, varietate de rață sălbatică (Tadorna casarca). Gr. ϰαλλίφαρος „bine îmbrăcat” (Scriban); cf. bg. kalefar, kilifar. Este puțin probabilă explicația lui Cihac, II, 487, bazată pe mag. kanály fehér, numele altei păsări de apă.
CĂLIFÁR ~i m. Pasăre migratoare acvatică asemănătoare cu rața. ~ roșu. ~ alb. /<bulg. kalefar
călifar m. soiu de rațe sau gâște sălbatice, cu colori foarte frumoase (Casarca rutila): claponi, cocori și călifari ce furnicau prin curtea boierească FIL. [Derivat din calâf; pe timpul năpârlirii o fășie verde închisă, în formă de inel, se ivește pe grumazii acestei păsări; acest cerc colorat a fost asemănat cu un calâf de imamea].
califár m. (bg. kalefar și kilifar, rață leșească, d. vgr. kallipharos, bine îmbrăcat). Un fel de rață sălbatică cu pene albe pe pîntece și ruginiĭ pe spinare (casarca rútila). Ial. Rață leșească (anas tadorna). Adj. Porumbĭ califarĭ, un fel de porumbĭ de rasă superioară. – În Munt. că-. V. corcodel.
călifár, V. califar.
CĂLIFAR s. (ORNIT.; Tadorna tadorna și ferruginea) (reg.) caharcă.
CĂLIFAR s. m. Numele a două specii migratoare, acvatice, din ordinul anseriformelor, cu caractere intermediare între rațe și gîște care cuibăresc în SE Deltei Dunării și pe malurile lacurilor dobrogene: c. alb (Tadorna tadorna) are c. 61 cm, penaj alb, verde-metalic, roșu și negru; c. roșu (Tadorna ferruginea) are c. 63 cm și penaj cărămiziu, masculul cu un inel de pene negre, la gît. Declarate în România monumente ale naturii.
călifar, călifari s. m. v. capelmaistru.

călifar definitie

călifar dex

Intrare: călifar
călifar substantiv masculin
gâlifar