Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru cârjancă

cârjáncă sf [At: JAHRESBER. IX, 227 / Pl: ~nce / E: nct] (Iht; pop; șhp) 1-2 Plătică (mică).
CÂRJÁNCĂ, cârjance, s. f. (Pop.) Plătică (mică). – Et. nec.
CÂRJÁNCĂ, cârjance, s. f. (Pop.) Plătică (mică). – Et. nec.
cârjáncă (pop.) s. f., g.-d. art. cârjáncei; pl. cârjánce
cârjáncă s. f., g.-d. art. cârjáncei; pl. cârjánce
CÂRJÁNCĂ s. (IHT.; Brama brama) plătică.
cârjancă f. numele plăticei mijlocii (dela 25 cm. în jos).
cîrjáncă f., pl. e și ăncĭ (d. cîrjă. Cp. cu rus. kryžak, un fel de painjîn cu cruce). Un fel de plătică maĭ mică (ábramis vimbla), numită și morunaș. V. băbușcă.
plătícă f., pl. ĭ (bg. platika, id., care e rudă cu vgr. plátax, un fel de pește, și platykós, lat; lat. platessa, un fel de pește, și sp. platija, un pește; pol. platajka, rus. plotica). Un fel de pește fluvial cu solzĭ, alb, lat, lung de vre-o 20-30 de centimetri (ábramis bráma). – Cînd e maĭ mic, se numește cîrjancă; și maĭ mic, băbușcă. V. și sorean. Să nu se confunde cu calcanu! P. înț. de „copac”, V. gledicie.
roșiór, -oáră adj. (dim. d. roș, în vechime roșiŭ. Cp. cu albișor, gălbior, verdișor). Cam roș saŭ roș curat (în alintătură): vin roșior, ĭa toarnă niște roșior (adică: vin roș)! S. m. Roș, soldat călare de odinioară îmbrăcat în roș (V. roș). Soldat de cavalerie care era îmbrăcat în tunică roșie pînă la 1912: România are astăzĭ 15 regimente de roșiorĭ (V. călăraș). S. f. Filimică (plantă). Dun. Un pește mic leuciscus [saŭ scardinius] erythrophthalmus, numit și babușcă, cîrjancă și ocheană, ĭar cînd e mic goghie. V. plătică.
CÎRJANCĂ s. (IHT.; Brama brama) plătică.

cârjancă definitie

cârjancă dex

Intrare: cârjancă
cârjancă substantiv feminin