Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

38 defini╚Ťii pentru buzun─âri

buzun├ír sn [At: N. COSTIN, ap. LET. II, 7/19 / V: bodz─ân~, boz├ón~, (├«nv) bozdon~, bozin~, boz~, burdu~, bursu~, ~ z─ân~, ~ zdu~, ~ zin~, pojin~ posu~, pozon~, poz~ / Pl: ~e, (rar) ~ n─âri / E: ngr ╬╝¤Ç╬┐¤ů╬Ż╬▒¤Ç╬▒] 1 Accesoriu sub form─â de s─âcule╚Ť aplicat la haine Cf jeb. 2 (├Äs) Bani de ~ Sum─â de bani pentru cheltuieli m─ârunte. 3 (Pfm; ├«e) A-i m├ónca (cuiva) ra╚Ťele din ~ A fi mic, pipernicit ╚Öi prost. 4 (Pfm; ├«e) A fi (tot) cu m├óna ├«n (sau la) ~ A fi darnic. 5 (├«ae) A fi cheltuitor. 6 (├Äae) A fi obligat s─â cheltuiasc─â mereu. 7 (Trs; ├«ae) A fi lene╚Ö. 8 (Pfm; ├«e) A avea (pe cineva) ├«n (sau la) ~ A dispune de cineva. 9 (Pfm; ├«e) A avea (ceva) ├«n ~ A fi sigur, de mai ├«nainte, c─â va dispune de ceva. 10 (├«la) De ~ Care se poate purta ├«n buzunar. 11 (├Äal; pex) De format mic. 12 (├«al) De valoare redus─â. 13 (Pfm; ├«e) A da din ~ A pl─âti din banii proprii o pagub─â (de care nu e╚Öti r─âspunz─âtor).
buzunări vt [At: ISPIRESCU, L. 369 / Pzi: ~resc / E: buzunar] 1 A fura cuiva din buzunare Cf a prăda, a pungăși. 2 A scotoci prin buzunarele cuiva pentru a căuta ceva.
BUZUN├üR, buzunare, s. n. Un fel de pung─â interioar─â cusut─â la haine, ├«n care se ╚Ťin lucruri m─ârunte. ÔŚŐ Loc. adj. De buzunar = care se poart─â ├«n buzunar; p. ext. de format sau de propor╚Ťii mici; de valoare redus─â. Edi╚Ťie de buzunar. ÔŚŐ Expr. A fi (tot) cu m├óna ├«n buzunar = a fi darnic; a fi cheltuitor, a fi obligat s─â cheltuiasc─â mereu. Bani de buzunar = sum─â de bani pentru cheltuieli m─ârunte. A da din buzunar = a pl─âti din banii proprii o pagub─â (de care nu e╚Öti r─âspunz─âtor). A avea (sau a b─âga) ├«n buzunar (pe cineva) = a avea pe cineva ├«n puterea sa. A avea (ceva) ├«n buzunar = a fi sigur de mai ├«nainte c─â va dispune de ceva. [Var.: (reg.) pozun├ír s. n.] ÔÇô Din ngr. buzun├íra.
BUZUN─éR├Ź, buzun─âresc, vb. IV. Tranz. A fura cuiva ceva din buzunar; a umbla prin buzunarele cuiva pentru a c─âuta ceva. ÔÇô Din buzunar.
POZUNÁR s. n. v. buzunar.
BUZUN├üR, buzunare, s. n. Un fel de pung─â interioar─â cusut─â la haine, ├«n care se ╚Ťin lucruri m─ârunte. ÔŚŐ Loc. adj. De buzunar = care se poart─â ├«n buzunar; p. ext. de format sau de propor╚Ťii mici; de valoare redus─â. Edi╚Ťie de buzunar. ÔŚŐ Expr. A fi (tot) cu m├óna ├«n buzunar = a fi darnic; a fi cheltuitor, a fi obligat s─â cheltuiasc─â mereu. Bani de buzunar = sum─â de bani pentru cheltuieli m─ârunte. A da din buzunar = a pl─âti din banii proprii o pagub─â (de care nu e╚Öti r─âspunz─âtor). A avea (sau a b─âga) ├«n buzunar (pe cineva) = a avea pe cineva ├«n puterea sa. A avea (ceva) ├«n buzunar = a fi sigur de mai ├«nainte c─â va dispune de ceva. [Var.: (reg.) pozun├ír s. n.] ÔÇô Din ngr. buzun├íra.
BUZUN─éR├Ź, buzun─âresc, vb. IV. Tranz. A fura cuiva ceva din buzunar; a umbla prin buzunarele cuiva pentru a c─âuta ceva. ÔÇô Din buzunar.
POZUNÁR s. n. v. buzunar.
BUZUN├üR, buzunare, s. n. Un fel de s─âcule╚Ť (de p├«nz─â, m─âtase etc.) cusut la haine, de obicei pe partea din─âuntru, ├«n care se ╚Ťin lucruri m─ârunte (batist─â, bani etc.). ├Ämi umplu buzunarul cu maci, maci mul╚Ťi, cu s├«ngele-voinicului ╚Öi alb─âstrele. SAHIA, N. 24. Mi-am umplut buzunarele cu mere trotu╚Öe. SADOVEANU, N. F. 40. ├Änsu╚Öi Tudoric─â M─âslin─â scotea din tainele adinei ale buzunarelor sale o jum─âtate de sorcov─â╚Ť ╚Öi ├«i d─âdea, drumul ├«n scripca lui Buruian─â. HOGA╚ś, DR. II 109. (├«n forma de pl. buzun─âri) Logofete br├«nz─â-n cui, lapte acru-m c─âl─âm─âri, chiu ╚Öi vai prin buzun─âri. CREANG─é, A. 12. ÔŚŐ Loc; adj. De buzunar = care se poart─â ├«n buzunar; p. ext. de format sau de propor╚Ťii (foarte) mici. Ceas de buzunar. Aparat de radio de buzunar. Dic╚Ťionar de buzunar. Ôľş Bani de buzunar = sum─â mic─â de bani, destinat─â cheltuielilor m─ârunte de fiecare zi. Lamp─â de buzunar = lamp─â mic─â, func╚Ťion├«nd cu o baterie electric─â. ÔŚŐ Expr. A fi (tot) cu m├«na ├«n buzunar = a fi darnic; a fi cheltuitor. A da din buzunar = a pl─âti din bani proprii o pagub─â (de care nu e╚Öti r─âspunz─âtor). A b─âga ├«n buzunar = a-╚Öi ├«nsu╚Öi o sum─â de bani f─âr─â justificare. A avea (sau a b─âga, a v├«r├«) ├«n buzunar (pe cineva) = a avea (pe cineva) ├«n puterea sau la discre╚Ťia sa, a fi sigur de el, a-l avea la m├«n─â. A avea (ceva) ├«n buzunar = a fi sigur de mai ├«nainte c─â va dispune de ceva, c─â va ajunge ├«n st─âp├«nirea unui lucru. Are examenul ├«n buzunar. ÔÇô Pl. ╚Öi: buzun─âri. ÔÇô Variant─â: (regional) pozun├ír (MACEDONSKI, O. III 25, ANT. LIT. POP. I 270) s. n.
BUZUN─éR├Ź, buzun─âresc, vb. IV. Tranz. A fura (cuiva), din buzunar. ├Äi buzun─ârea, lu├«ndii-le portofelele, inelele, ceasornicele. CAMILAR, N. I 195.
BUZUN├üR, buzunare, s. n. Un fel de pung─â cusut─â la haine, ├«n care se ╚Ťin lucruri m─ârunte. ÔŚŐ Loc. adj. De buzunar = care se poart─â ├«n buzunar: p. ext. de format sau de propor╚Ťii mici. ÔŚŐ Expr. A fi (tot) cu m├óna ├«n buzunar = a fi darnic; a fi cheltuitor. Bani de buzunar = sum─â mic─â de bani, prev─âzut─â pentru cheltuieli m─ârunte. A da din buzunar = a pl─âti din banii proprii o pagub─â (de care nu e╚Öti r─âspunz─âtor). A avea (sau a b─âga) ├«n buzunar (pe cineva) = a avea pe cineva ├«n puterea sa. A avea (ceva) ├«n buzunar = a fi sigur de mai ├«nainte c─â va dispune de ceva. [Var.: (reg.) pozun├ír s. n.] ÔÇô Ngr. buzun├íri.
BUZUN─éR├Ź, buzun─âresc, vb. IV. Tranz. A fura cuiva ceva din buzunar. ÔÇô Din buzunar.
buzunár s. n., pl. buzunáre
buzun─âr├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. buzun─âr├ęsc; imperf. 3 sg. buzun─âre├í; conj. prez. 3 s─â buzun─âre├ísc─â
buzunár s. n., pl. buzunáre
buzun─âr├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. buzun─âr├ęsc; imperf. 3 sg. buzun─âre├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. buzun─âre├ísc─â
buzunár s. n., pl. buzunare (buzunări)
BUZUNÁR s. (prin Transilv. și Maram.) jeb. (~ la vestă.)
buzun├ír (-re), s. n. ÔÇô Pung─â interioar─â la haine. ÔÇô Var. buzdunar, boz(d)unar, bozinar, posunar etc. Mr. buzunar. Ngr. ╬╝¤Ç╬┐¤ů╬Â╬┐¤ů╬Ż╬Ȥü╬▒ (Cihac, II, 641; DAR), din gr. ╬¤ë╬Ż╬Ȥü╬╣╬┐╬Ż, cf. tc. zunnar ÔÇ×cing─âtoare de c─âlug─âr.ÔÇŁ ÔÇô Der. buzun─âri, vb. (a fura din buzunarul cuiva, a umbla ├«n buzunarul cuiva); buzun─ârit, s. n. (furt); buzun─âreal─â, s. f. (furt); ├«mbuzun─âri, vb. (a pune ├«n buzunar, a ├«ncasa; a fura, a buzun─âri), cuv├«nt rar, format artificial, pe baza fr. empocher.
BUZUN├üR ~e n. S─âcule╚Ť cusut la o hain─â, mai ales pe partea ei interioar─â, pentru a ╚Ťine diferite obiecte mici de uz personal (batist─â, pieptene, portmoneu etc.) sau ├«n scopuri decorative. * De ~ care ├«ncape ├«n buzunar; de dimensiuni reduse. Carte de ~ carte de format mic. Ceas de ~ ceas care se poart─â ├«n buzunar. Bani de ~ bani pentru cheltuielile individuale ale unei persoane. Ho╚Ť de ~e ho╚Ť de lucruri m─ârunte. A da (sau a pune, a pl─âti) din ~ a pl─âti din banii proprii o pagub─â pentru care nu e╚Öti vinovat. A avea (sau a b─âga) pe cineva ├«n ~ a avea pe cineva ├«n puterea sa. A sta cu m├óinile ├«n ~ a sta degeaba; a nu face nimic. /<ngr. buzunari
A BUZUN─éR├Ź ~├ęsc tranz. pop. (despre persoane) 1) A pr─âda, sustr─âg├ónd din buzunar. 2) A c─âuta prin buzunare. /Din buzunar
buzunar n. s─âcule╚Ť cusut ├«n hain─â, unde se pun bani sau alte lucruri [Gr. mod. BUZUN├ëRI].
buzun─âr├Č v. a fura din buzunar f─âr─â a fi sim╚Ťit.
buzun├ír n., pl. e (ngr. ypozonari, dial. buzunari, d. vgr. ypo, dedesupt ╚Öi zone, cing─âtoare, zon─â, chimir; dim. zonarion, ngr. zunari). Pung─â cusut─â ├«n─âuntru ha─şnelor p. a pune ban─ş ╚Ö.a. ÔÇô ├Än vest pozunar ╚Öi poz├«nar. ÔÇô Pl. mold. ╚Öi ─âr─ş (cp. cu m─âdular): lapte acruÔÇÖn c─âl─âm─âr─ş, chi┼ş ╚Öi va─ş pin buzun─âr─ş (╚Ü─âranu despre func╚Ťion─âra╚Ö─ş).
buzun─âr├ęsc v. tr. (d. buzunar). Fur din buzunare: punga╚Öii buzun─âresc lumea.
pozunár, V. buzunar.
BUZUNAR s. (prin Transilv. și Mararn.) jeb. (~ la vestă.)
MONOMOTOR DE BUZUNAR aparat de zbor de dimensiuni reduse, cu un singur motor și cu un singur plan, care se montează și se demontează în aproximativ zece minute.
a avea pe cineva în buzunar expr. a avea un avantaj (asupra cuiva); a fi superior (cuiva)
a avea o fa╚Ť─â de confort trei / de melc obosit / de gur─â de canal / de spate de bloc / de biscuit t─âiat / de buzunar ├«ntors expr. (iron.) a fi ur├ót, a avea fizionomie nepl─âcut─â
a cunoaște ca pe propriul buzunar expr. v. a cunoaște ca-n palmă.
a da buzun─âri la bur╚Ťi expr. (intl.) a lovi cu cu╚Ťitul ├«n burt─â.
a face (cuiva) buzunar expr. (friz.) a t─âia clientul cu briciul pe un obraz.
a scutura buzunarele / punga (cuiva) expr. a lua (cuiva), prin mijloace necinstite, to╚Ťi banii; a stoarce (pe cineva) de bani.
a sta cu m├óinile ├«n buzunar / ├«n s├ón expr. v. a sta cu bra╚Ťele ├«ncruci╚Öate.
a-i sufla vântul în pungă / prin buzunare expr. a rămâne fără bani.
BUZUNAR antreu, bonjur, bughelar, caraiman, caraman, c─âldur─â, cegmegea, claps─â, coaj─â, a doua la c─âldur─â, extrem─â, flanc, g─âleat─â, gu╚Ö─â, jeb, la claps─â, la cr─âcan, la prima, la strad─â, mu╚Öama, plosc─â, poznar, prima la c─âldur─â, prim─ârie, pung─â, r─âsufl─âtoare, sarsana, scoar╚Ť─â, sertar, a treia la c─âldur─â, tufl─â, vast.
cu mâna-n fund / în buzunar expr. fără (a aduce) nimic.

Buzun─âri dex online | sinonim

Buzun─âri definitie

Intrare: buzunar
buzunar 1 pl. -e substantiv neutru
buzunar 2 pl. -i substantiv neutru
pozunar substantiv neutru
Intrare: buzun─âri
buzun─âri verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a