Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru butelie

butélie sf [At: (a. 1784), IORGA, S. D. VIII, 10 / P: ~li-e / Pl: ~ii și (înv) ~ teluri / E: fr bouteille] 1 Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente Si: butelcă (1). 2 (Pex) Conținutul unei butelii (1). 3 (Teh) Recipient cilindric de oțel (cu supapă de închidere) pentru gaze comprimate (aer, oxigen, hidrogen, azot, metan, butan). 4 (Elt; îs) ~ de Leyda Condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice.
BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. ♦ Recipient metalic destinat să conțină un gaz sub presiune sau lichefiat. Butelie de aragaz. 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide; butelcă. – Din fr. bouteille.
BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Vas de sticlă, de material plastic sau de metal, de diferite forme, folosit pentru depozitarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con, alcătuit dintr-o butelie de sticlă cuprinsă între două armături metalice. 2. Sticlă pentru păstrat sau pentru transportat lichide; butelcă. – Din fr. bouteille.
BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Recipient cilindric de oțel (prevăzut cu supapă de închidere) pentru gaze comprimate (aer, oxigen etc.). Butelie de aragaz. Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru. 2. (Franțuzism) Sticlă pentru păstrat lichide. Căpitanul scoase o butelie de Porto și un borcan de tutun Caporal. BART, E. 270. – Pronunțat: -li-e.
BUTÉLIE, butelii, s. f. 1. Recipient cilindric de oțel pentru gaze comprimate. ◊ Butelie de Leyda = condensator electric în formă de cilindru sau de con. 2. Sticlă pentru păstrat sau transportat lichide. – După fr. bouteille.
butélie (-li-e) s. f., art. butélia (-li-a), g.-d. art. butéliei; pl. butélii, art. butéliile (-li-i-)
butélie s. f. (sil. -li-e), art. butélia (sil. -li-a), g.-d. art. butéliei; pl. butélii, art. butéliile (sil. -li-i-)
BUTÉLIE s. v. sticlă.
BUTÉLIE s.f. 1. (Tehn.) Recipient cilindric de oțel în care se păstrează gaze comprimate. ◊ (Fiz.) Butelie de Leyda = condensator electric de formă cilindrică, construit prima dată în 1746 de trei savanți olandezi. 2. Sticlă pentru păstrat sau transportat lichide. [Gen. -iei. / < fr. bouteille].
BUTÉLIE s. f. 1. recipient cilindric de oțel în care se păstrează gaze comprimate. ♦ ~ de Leyda = condensator electric de formă cilindrică. 2. (arheol.) vas din metal sau din sticlă, cu gâtul foarte îngust, pentru păstrat sau transportat lichide. (după fr. bouteille)
butélie (butélii), s. f. – Sticlă. – Var. butelcă, (Trans., rar) botolcă. Fr. bouteille; var. prin intermed. pol. butelka, rus. butylka.
BUTÉLIE ~i f. 1) Vas (de sticlă, metal sau material plastic), de diferite forme, mai ales cilindrică, folosit pentru păstrarea și transportarea unor materiale fluide, granulare sau pulverulente. 2) Recipient cilindric de metal rezistent, în special de oțel, folosit pentru păstrarea gazelor comprimate. 3) Conținutul unor asemenea recipiente. [Art. butelia; G.-D. buteliei; Sil. -li-e] /<fr. bouteille
butelie f. sticlă; butelie de Leyda, flacon în care se poate acumula și condensa electricitatea.
*butélie f. (fr. bouteille, d. lat. bŭtticula, dim. d. bŭttis; it. bottiglia. V. bute). Garafă, burcut, vas de sticlă cu gitu strîmt în capacitate de un litru. Conținutu luĭ: o butelie de vin. Butelia de (saŭ de la) Levda, un fel de condensator electric în formă de butelie (inventat la 1746 de treĭ Olandejĭ din Leyda). Și butelcă, pl. ĭ (rus. butýlka, pol. butelka).
butelie s. v. STICLĂ.
a păzi (ceva) ca pe butelie / ochii din cap expr. a păzi (ceva) cu multă grijă

Butelie dex online | sinonim

Butelie definitie

Intrare: butelie
butelie substantiv feminin
  • silabisire: bu-te-li-e