Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru bulion

buli├│n sn [At: DA / Pl: ? / E: fr boullion] 1 Sup─â ob╚Ťinut─â prin fierberea c─ârnii, legumelor etc. 2 (Bac; spc; ├«s) ~ de cultur─â Cultur─â bacteriologic─â de vit─â sau de pas─âre. 3 Past─â de p─âtl─âgele (╚Öi ardei) ro╚Öii, ├«ntrebuin╚Ťat─â ├«n preg─âtirea bucatelor.
BULI├ôN, (1, 2) bulionuri, (3) bulioane, s. n. 1. Past─â conservat─â de p─âtl─âgele ro╚Öii. 2. (Rar) Sup─â de carne servit─â f─âr─â zarzavat sau paste f─âinoase. 3. Mediu lichid ob╚Ťinut din carne sau din vegetale ╚Öi folosit pentru culturile de microorganisme. [Pr.: -li-on] ÔÇô Din fr. bouillon, rus. bulÔÇÖon.
BULI├ôN, (1, 2) bulionuri, (3) bulioane, s. n. 1. Past─â conservat─â de p─âtl─âgele ro╚Öii. 2. (Rar) Sup─â de carne f─âr─â zarzavat sau paste f─âinoase. 3. Mediu lichid ob╚Ťinut din carne sau din vegetale ╚Öi folosit pentru culturile de microorganisme. [Pr.: -li-on] ÔÇô Din fr. bouillon, rus. bul├│n.
BULI├ôN s. n. 1. Zeam─â de p─âtl─âgele ro╚Öii conservat─â, ├«ntrebuin╚Ťat─â pentru a da gust ╚Öi culoare m├«nc─ârilor. O sticl─â de bulion. Vinete ├«n bulion. ÔŚŐ Past─â de bulion = zeam─â de p─âtl─âgele ro╚Öii fiart─â p├«n─â la ├«ngro╚Öare. 2. (Rar) Sup─â de carne f─âr─â zarzavat sau paste f─âinoase. ÔŚŐ Bulion de cultur─â (de microbi) = sup─â de carne ╚Öi oase, filtrat─â ╚Öi sterilizat─â, servind la cre╚Öterea microbilor. ÔÇô Pronun╚Ťat: -li-on.
BULI├ôN, s. n. 1. Past─â conservat─â de p─âtl─âgele ro╚Öii. 2. (Rar) Sup─â de carne f─âr─â zarzavat sau paste f─âinoase. ÔŚŐ Bulion de cultur─â (de microbi) = sup─â de carne ╚Öi oase, strecurat─â ╚Öi sterilizat─â, servind la culturile de microbi. [Pr.: -li-on] ÔÇô Fr. bouillon.
bulión (-li-on) s. n., pl. (preparate culinare) buliónuri, (lichide pentru culturi) bulioáne
bulión s. n. (sil. -li-on), pl. (preparat culinar) buliónuri, (de culturi) bulioáne
BULI├ôN s.n. 1. Sup─â de carne fiart─â f─âr─â zarzavaturi. ÔÖŽ Lichid ob╚Ťinut prin fierberea c─ârnii ╚Öi folosit ca mediu de cultur─â pentru microorganisme. 2. Past─â sau zeam─â de p─âtl─âgele ro╚Öii fierte. [Pron. -li-on, pl. -nuri. / < fr. bouillon].
BULI├ôN s. n. 1. sup─â de carne fiart─â f─âr─â zarzavaturi. ÔŚŐ lichid ob╚Ťinut prin fierberea c─ârnii ╚Öi ca mediu de cultur─â pentru microorganisme. 2. past─â, zeam─â de ro╚Öii fierte. (< fr. bouillon)
buli├│n (-o├íne), s. n. ÔÇô 1. Sup─â. ÔÇô 2. Suc de ro╚Öii ├«n conserv─â. Fr. bouillon. Cu sensul 2, este popular ├«n Munt.
BULIÓN ~uri n. 1) Pastă (sau zeamă) din pătlăgele roșii fierte. 2) Supă din carne fiartă, mai ales din pasăre, preparată fără zarzavaturi sau paste făinoase. 3): ~ de cultură fiertură de carne sau de vegetale, folosită ca mediu de cultură pentru microorganisme. [Sil. -li-on] /<fr. bouillon
bulion n. aliment g─âtit din ap─â fiart─â cu carne sau legume: bulion de patlagele (= fr. bouillon).
*buli├│n n., pl. oane (fr. bouillon, fertur─â, d. bouillir, a ferbe). Fertur─â, sup─â. Extract de carne, de tomate or─ş de arde─ş ╚Ö.a.
bulion, s. n. sg. sânge.

Bulion dex online | sinonim

Bulion definitie

Intrare: bulion (pl. -oane)
bulion pl. -oane
Intrare: bulion (pl. -uri)
bulion pl. -uri substantiv neutru
  • silabisire: -li-on