Dicționare ale limbii române

15 definiții pentru bulină

bulínă2 sf [At: DEX2 / Pl: ~ne / E: fr bouline] Parâmă pentru manevrarea pânzelor inferioare ale unei nave cu pânze.
bulínă1 sf [At: DEX2 / V: bulín sn / Pl: ~ne / E: ngr βυλινι] 1 Capsulă în care se pune un praf luat ca medicament Si: cașetă. 2 (Pex) Praful medicamentos împreună cu capsula. 3 Bucată rotundă de hârtie dată pe o parte cu gumă arabică, cu care se lipesc plicuri, dosare etc. 4 Desen rotund imprimat pe țesături.
BULÍNĂ2, buline, s. f. Parâmă pentru manevrarea pânzelor inferioare ale unei nave cu pânze. – Din fr. bouline.
BULÍNĂ1, buline, s. f. 1. Capsulă în care se pune un medicament sub formă de praf; cașetă; p. ext. praful medicamentos împreună cu capsula lui. 2. Petic rotund de hârtie dată pe o parte cu gumă arabică, cu care se lipesc plicuri, dosare etc. 3. Desen rotund imprimat pe țesături. [Var.: bulin s. n.] – Din ngr. bulíni.
BULÍNĂ1, buline, s. f. 1. Capsulă în care se pune un praf luat ca medicament; cașetă; p. ext. praful medicamentos împreună cu capsula lui. 2. Petic rotund de hârtie dată pe o parte cu gumă arabică, cu care se lipesc plicuri, dosare etc. 3. Desen rotund imprimat pe țesături. [Var.: bulín s. n.] – Din ngr. bulíni.
BULÍNĂ2, buline, s. f. Parâmă pentru manevrarea pânzelor inferioare ale unei nave cu pânze. – Din fr. bouline.
BULÍNĂ s. f. v. bulin.
bulínă1 (pilulă, obiect/desen mic rotund) s. f., pl. bulíne
bulínă2 (parâmă) s. f., g.-d. art. bulínei; pl. bulíne
bulínă s. f. /bulín s. n. (pilulă, obiect mic și rotund), pl. bulíne
bulínă (parâmă) s. f., g.-d. art. bulínei; pl. bulíne
BULÍNĂ1 s.f. v. bulin.
BULÍNĂ2 s.f. (Mar.) Manevră care servește pentru a trage în vânt grandeele de cădere a pânzelor pătrate. [< fr. bouline, cf. engl. bowline].
BULÍNĂ1 s. f. (mar.) manevră curentă pentru tras „în vânt” (către proră) grandeele de cădere a velelor pătrate. (< fr. bouline)
BULÍNĂ2 s. f. /bulín s. n. 1. cașetă. 2. bucățică rotundă de hârtie cu care se lipesc plicuri etc. 3. (pl.) desen rotund imprimat pe o țesătură. (< ngr. bulini)

Bulină dex online | sinonim

Bulină definitie

Intrare: bulină
bulină substantiv feminin