Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru buldozer

buldozér sn [At: DEX2 / Pl: ~e / E: eg, fr bulldozer, rs бyльдoзep] 1 Mașină alcătuită dintr-un tractor pe șenile, prevăzut în față cu o lamă puternică, folosită la săparea și la nivelarea terenurilor, la transportarea pe distanțe mici a pământului, la deszăpezirea șoselelor. 2 Presă orizontală de matrițat și de îndoit la cald.
BULDÓZER, buldozere, s. n. 1. Mașină alcătuită dintr-un tractor pe șenile, prevăzut în față cu o lamă puternică, folosită pentru săparea și nivelarea terenurilor, pentru transportarea pe distanțe mici a pământului, deszăpezirea șoselelor etc. 2. Presă orizontală de matrițat și de îndoit la cald. – Din engl., fr. bulldozer, rus. bul’dozer.
BULDÓZER, buldozere, s. n. 1. Mașină alcătuită dintr-un tractor pe șenile, prevăzut în față cu o lamă puternică, folosită pentru săparea și nivelarea terenurilor, pentru transportarea pe distanțe mici a pământului, deszăpezirea șoselelor, etc. 2. Presă orizontală de matrițat și de îndoit la cald. – Din engl., fr. bulldozer, rus. bul’dozer.
BULDÓZER, buldozere, s. n. Mașină rutieră, alcătuită dintr-un tractor puternic prevăzut în față cu o lamă lungă montată perpendicular pe direcția de înaintare, care taie și înlătură pămîntul pe o porțiune mare și nivelează terenul. Constructorii din țara noastră folosesc... drăgi, dragline, buldozere și numeroase alte mașini și utilaje sovietice, care fac munca mai spornică și mai ușoară. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2399.
BULDÓZER, buldozere, s. n. Mașină alcătuită dintr-un tractor prevăzut în față cu o lamă puternică, folosit pentru săparea și nivelarea terenurilor, pentru deszăpezirea șoselelor etc. – Engl. bulldozer.
buldózer s. n., pl. buldózere
buldózer s. n., pl. buldózere
BULDÓZER s.n. 1. Mașină rutieră pe șenile, folosită la săparea și nivelarea pământului și la deszăpezit. 2. Presă orizontală de matrițat și îndoit (la cald). [Pl. -re. / < engl., fr. bulldozer].
BULDÓZER s. n. 1. mașină rutieră (pe șenile) cu o lamă în față, pentru săparea, deplasarea și nivelarea pământului și la deszăpezit. 2. presă orizontală de matrițat și îndoit (la cald). (< engl., fr., rus. bulldozer)
BULDÓZER ~e m. Mașină rutieră pe șenile, având în față o lamă curbată de oțel, folosită la nivelarea pământului și la deszăpezirea drumurilor. /<engl., fr. buldozer
buldozer, buldozere s. n. 1. individ beat. 2. bărbat masiv și puternic. 3. (pub. peior.) instrument de distrugere.

Buldozer dex online | sinonim

Buldozer definitie

Intrare: buldozer
buldozer substantiv neutru