Dicționare ale limbii române

22 definiții pentru bufet

bufét sn [At: NEGRUZZI, S. I, 210/16 / Pl: ~uri / E: buffet] 1 Dulap de sufragerie sau de bucătărie în care se țin vasele, tacâmurile etc. 2 Local (mic) special amenajat, unde se servesc mâncăruri (reci), băuturi etc. 3 Mâncăruri care se servesc la un bufet. 4 Modalitate de a servi masa stând în picioare.
BUFÉT, bufete, s. n. 1. Dulap de sufragerie sau de bucătărie în care se țin vesela, tacâmurile etc. 2. Local mic sau loc special amenajat unde se servesc mâncăruri (reci), băuturi etc. 3. Mâncare (rece) și băutură servite la un bufet (2). – Din fr. buffet.
BUFÉT, bufete, s. n. 1. Dulap de sufragerie sau de bucătărie în care se țin vesela, tacâmurile etc. 2. Local mic sau loc special amenajat unde se servesc mâncăruri (reci), băuturi etc. 3. Mâncăruri care se servesc la un bufet (2). – Din fr. bufet.
BUFÉT, bufete, s. n. 1. Dulap de sufragerie sau de bucătărie (de obicei cu geamuri) în care se păstrează farfuriile, paharele, ta cîmurile etc. Am luat o ceașcă din bufet. 2. Local în care se servesc mîncări (de obicei reci), aperitive, prăjituri, băuturi etc. Bufet de stat. ♦ (În localurile pentru spectacole, petreceri, întruniri etc.) Camera sau masa unde se servesc mîncări reci, prăjituri, băuturi, aperitive etc. Hai dar la bufet îndată să mai prindem la inimă, c-am înghețat de frig afară. ALECSANDRI, T. I 89. 3. Mîncările care se servesc la bufet (2). Bufet rece.
BUFÉT, bufete, s. n. 1. Dulap de sufragerie sau de bucătărie în care se ține vesela. ♦ Bufet de orgă = mobilă de lemn sau de metal în care sunt montate tuburile unei orgi. 2. Local în care se servesc mâncăruri (reci), băuturi etc. ♦ Cameră sau masă unde se servesc mâncăruri (reci), băuturi etc. 3. Mâncăruri care se servesc la bufet (2).Fr. buffet.
bufét s. n., pl. buféte
bufét s. n., pl. buféte
BUFET EXPRÉS s. (englezism) snack(-bar).
BUFÉT s.n. 1. Mobilă în care se păstrează vesela și tacâmurile. 2. Local în care se vând în general mâncăruri reci și băuturi care se servesc repede (fiind consumate uneori în picioare); loc unde se vând prăjituri, mâncăruri reci, sandvișuri etc. într-o instituție, într-un teatru etc. 3. Mâncăruri servite la un bufet (2). [Pl. -te, -turi. / < fr. buffet, it. buffetto]
BUFÉT s. n. 1. mobilă în care se păstrează vesela și tacâmurile. 2. local în care se vând mâncăruri reci și băuturi care se servesc repede (consumate uneori în picioare); loc unde se vând prăjituri, mâncăruri reci, sandvișuri într-o instituție, într-un teatru etc. 3. mâncăruri servite la un bufet (2). (< fr. buffet)
BUFÉT ~e n. 1) Dulap în care se păstrează vesela, tacâmurile și lenjeria de masă. 2) Local (mic) sau cameră într-un local, în care se servesc mâncăruri (reci), patiserie, băuturi. 3) Totalitate a mâncărurilor și a băuturilor care se servesc într-un asemenea local. /<fr. bufet
bufet n. 1. dulap de pus vase, argintărie, etc.; 2. (la baluri, etc.), masă cu mâncări, vinuri; 3. sală de mâncare (la gări).
*bufét n., pl. e (fr. buffet). Dulap p. obĭecte de masă. În marile reuniunĭ, masă pe care-s puse vinurile, mîncările ș.a. La gărĭ, restaurant.
bufét-bar s. n. Bufet la care se servesc băuturi ◊ „O altă noutate: bufetul-bar modern amenajat pe un vagon întreg (autorapidul «Săgeata» de pe linia București-Eforie Sud) și bufetul-bar instalat pe o jumătate de vagon (la acceleratul București-Timișoara)” R.l. 8 IX 67 p. 1. ◊ „Clădirea autogării «Grivița» cuprinde și un bufet-bar pentru răcoritoare și gustări.” R.l. 17 XI 75 p. 3; v. și Sc. 14 I 71 p. 5 (din bufet + bar; Fl. Dimitrescu în SCL 3/70 p. 326)
bufét-braseríe s. n. 1967 Bufet cu specific de braserie v. café-bar (din bufet + braserie)
bufét-cabánă s. n. Bufet amenajat într-o cabană ◊ „Vă indicăm următoarele unități: Stâna și bufetul Ilișești, bufetul-cabană Rădășeni, restaurantul Vatra Moldoviței.” Sc. 11 XII 67 p. 2 (din bufet + cabană)
bufét-clásă s. n. Bufet amenajat în interiorul unui vagon clasă ◊ „De asemenea, s-a luat măsura amenajării de bufete la vagoane clasă, în spațiul a două compartimente: astfel de bufete-clasă funcționează în rapidul «Traian» de pe linia București-Timișoara.” R.l. 8 IX 67 p. 1 (din bufet + clasă)
bufét-terásă s. n. 1963 Bufet amplasat pe o terasă v. braserie-terasă (din bufet + terasă)
bufét, bufete, s.n. – 1. Dulap de sufragerie unde se ține vesela. 2. Local unde se servesc mâncăruri (reci) și băuturi. În perioada 1950-1990, în toate localitățile rurale din Maramureș funcționa câte un bufet (patronat de Cooperație) unde, de regulă, se adunau bărbații seara și duminica. – Din fr. buffet (DEX).
a scoate ceașca / chiseaua din bufet expr. (er. d. femei) a-și da jos chiloții (pentru consumarea unui act sexual).
bufet, bufete s. n. burtă.
bufet lustruit expr. (intl.) persoană bine îmbrăcată.

Bufet dex online | sinonim

Bufet definitie

Intrare: bufet
bufet 2 pl. -uri substantiv neutru
bufet 1 pl. -e substantiv neutru